România nu va putea investi în irigații fonduri europene alocate prin PNRR, întrucât Comisia Europeană a considerat că programul prezentat nu este suficient de verde, conform ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Acesta sugerează că eșecul propunerii aparține Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care a negociat cu executivul UE.
Adrian Oros e explicat la Digi24 că PNRR a fost considerat o oportunitate unică de dezvoltare a sistemului de irigații, în condițiile în care statul nu a reușit să susțină suficiente investiții în irigații, iar fenomenul de secetă este tot mai frecvent:
În zona Marii Negre, ceea ce înseamnă pentru noi Dobrogea, sudul Moldovei și nord-estul Olteniei, în ultimii 42 de ani se înregistrează o scădere a rezervei de apă din sol, indiferent de regimul precipitațiilor. Iar o dată la 4-5 ani sunt fenomene de seceta destul de drastică, cum a fost cea de anul trecut, iar fermierii înregistrează pierderi masive.
Anul trecut calamitate aproximativ 2,1 milioane hectare de culturi. De aceea, anul trecut când a apărut ideea PNRR-ului am găsit oportun să finanțăm din PNRR această mare nevoie. Pentru că în ultimii ani s-au alocat resurse total insuficiente pentru a face ceva.
Proiectul a fost apreciat de Comisia Europeană, a mai explicat ministrul Agriculturii, experții europeni considerând în noiembrie 2020, când România a transmis primul draft cu investiții în irigații, analizat de European Institut of Public Administration, că acesta este „cel mai verde draft”:
„România avea 64,8% verde în draftul de proiect PNRR trimis, care conținea 6,5 miliarde euro tot ceea ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei. Și aici nu ne referim doar la irigații.
Anul acesta, când s-au regândit modalitățile de analiză a draft-urilor, nouă ni s-a spus că nu au fost acceptate irigatiile, doar partea de desecare-drenaj. Componentă de irigații nu a fost admisă pentru că nu a fost considerată suficient de verde. Continui să spun că era suficient de verde. Mai mult, noi am venit cu o soluție inovativă. Putem să producem energie verde în cantitate mare și foarte ieftină”, a mai declarat ministrul.
Adrian Oros: Nu doresc să atac pe nimeni, dar Ministerul Agriculturii și-a făcut treaba
Adrian Oros a explicat că dialogul cu executivul UE s-a purtat prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE), iar reprezentanții Ministerului Agriculturii au participat doar la întâlnirile tehnice, când explicau celor din partea Comisiei care sunt propunerile de modernizare:
Anul trecut, în decembrie, prin MFE am primit și am publicat acel grafic prin care programul de irigații conținea 64,8% verde, iar acum motivația comisiei, cel puțin așa ne spun colegii de la Fonduri Europene, a fost că irigațiile nu sunt verzi. Și acum a rămas doar componentă de desecare-drenaj.
Dar strategia trebuie să meargă mai departe.
Eu nu doresc să atac pe nimeni. Cei din Ministerul Agriculturii și-au făcut treaba, am fundamentat foarte bine programul, iar anul trecut când l-am trimis era foarte verde.
Comisia, mie personal, nu mi-a trimis niciun material în care să-mi spună că programul cu irigațiile nu era suficient de verde.
Noi doar reabilităm infrastructură veche, nu făceam alte canale. Puteam foarte ușor să ne încadrăm.