duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iunie, 2021

România nu va putea investi în irigații fonduri europene alocate prin PNRR, întrucât Comisia Europeană a considerat că programul prezentat nu este suficient de verde, conform ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Acesta sugerează că eșecul propunerii aparține Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care a negociat cu executivul UE.

Adrian Oros e explicat la Digi24 că PNRR a fost considerat o oportunitate unică de dezvoltare a sistemului de irigații, în condițiile în care statul nu a reușit să susțină suficiente investiții în irigații, iar fenomenul de secetă este tot mai frecvent:

În zona Marii Negre, ceea ce înseamnă pentru noi Dobrogea, sudul Moldovei și nord-estul Olteniei, în ultimii 42 de ani se înregistrează o scădere a rezervei de apă din sol, indiferent de regimul precipitațiilor. Iar o dată la 4-5 ani sunt fenomene de seceta destul de drastică, cum a fost cea de anul trecut, iar fermierii înregistrează pierderi masive.


Anul trecut calamitate aproximativ 2,1 milioane hectare de culturi. De aceea, anul trecut când a apărut ideea PNRR-ului am găsit oportun să finanțăm din PNRR această mare nevoie. Pentru că în ultimii ani s-au alocat resurse total insuficiente pentru a face ceva.

Proiectul a fost apreciat de Comisia Europeană, a mai explicat ministrul Agriculturii, experții europeni considerând în noiembrie 2020, când România a transmis primul draft cu investiții în irigații, analizat de European Institut of Public Administration, că acesta este „cel mai verde draft”:

„România avea 64,8% verde în draftul de proiect PNRR trimis, care conținea 6,5 miliarde euro tot ceea ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei. Și aici nu ne referim doar la irigații.

Anul acesta, când s-au regândit modalitățile de analiză a draft-urilor, nouă ni s-a spus că nu au fost acceptate irigatiile, doar partea de desecare-drenaj. Componentă de irigații nu a fost admisă pentru că nu a fost considerată suficient de verde. Continui să spun că era suficient de verde. Mai mult, noi am venit cu o soluție inovativă. Putem să producem energie verde în cantitate mare și foarte ieftină”, a mai declarat ministrul.

Adrian Oros: Nu doresc să atac pe nimeni, dar Ministerul Agriculturii și-a făcut treaba


Adrian Oros a explicat că dialogul cu executivul UE s-a purtat prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE), iar reprezentanții Ministerului Agriculturii au participat doar la întâlnirile tehnice, când explicau celor din partea Comisiei care sunt propunerile de modernizare:

Anul trecut, în decembrie, prin MFE am primit și am publicat acel grafic prin care programul de irigații conținea 64,8% verde, iar acum motivația comisiei, cel puțin așa ne spun colegii de la Fonduri Europene, a fost că irigațiile nu sunt verzi. Și acum a rămas doar componentă de desecare-drenaj.

Dar strategia trebuie să meargă mai departe.

Eu nu doresc să atac pe nimeni. Cei din Ministerul Agriculturii și-au făcut treaba, am fundamentat foarte bine programul, iar anul trecut când l-am trimis era foarte verde.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia, mie personal, nu mi-a trimis niciun material în care să-mi spună că programul cu irigațiile nu era suficient de verde.

Noi doar reabilităm infrastructură veche, nu făceam alte canale. Puteam foarte ușor să ne încadrăm.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: