sâmbătă

21 mai, 2022

Adrian Năstase, reabilitat de instanță – poate reveni în politică dacă hotărârea rămâne definitivă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 decembrie, 2021

Fostul premier Adrian Năstase a fost reabilitat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), dar hotărârea nu este definitivă. Dacă aceasta se va menține după un eventual apel, el va putea reintra în politică, întrucât redobândește dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

De asemenea, reabilitarea îi va permite să fie numit într-o funcție publică.

Cele două condamnări penale primite și executate (dosarul „Trofeul Calităţii” şi dosarul „Zambaccian”) de fostul premier i-au adus și suspendarea acestor drepturi.


El a stat în penitenciar în perioada iunie 2012 – martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

Hotărârea de marți a ICCJ:

„Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian.

Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 514/1/2009, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2470/1/2012) și pedeapsa de 4 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 474/30.03.2012 pronunțată deÎnalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 3862/1/2010, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1/06.01.2014 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători, în dosarul nr. 1919/1/2013), pedepse ce au fost contopite prin sentința penală nr. 1385/08.05.2014 pronunțată de Tribunalul București – Secția I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014, astfel cum a fost modificată prin decizia penală nr. 414/24.06.2014 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014, stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de de 4 ani și 6 luni închisoare.


După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronunțat condamnarea.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07 decembrie 2021.”

Adrian Năstase susține că nu intenționează să revină în politică

Articolul 169 din Codul Penal precizează că prin reabilitarea unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicţiile şi incapacităţile ce rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Adrian Năstase a anunțat pe blogul său depunerea cererii de reabilitare, iar într-o postare ulterioară spunea că nu are un proiect de revenire în politică:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„M-au sunat mai multi jurnalisti să mă intrebe ce este cu cererea mea de reabilitare judecătorească si dacă doresc să revin in politică. Le-am răspuns că nu am un astfel de proiect.

Asta nu inseamnă că nu urmăresc ce se intâmplă in tară si că nu mi-as dori să invatăm din greselile noastre dar si din reusitele altora.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: