Discursul izolaționist al Administrației SUA a luat din nou la țintă Fondul Monetar Internațional și Grupul Băncii Mondiale, care ar trebui să treacă prin reforme majore, potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, citat de Financial Times.
Oficialul american crede că instituțiile internaționale ar trebui să fie mai prudente în împrumuturile acordate țărilor în curs de dezvoltare, o țintă evidentă a reproșurilor americane fiind China, țara care a accesat de la Banca Mondială cele mai mari împurmuturi în 2017 (2,4 mld. Dolari).
Atacul lui Steven Mnuchin vine surprinzător, după ce reprezentanții SUA au adoptat un ton neașteptat de moderat cu ocazia reuniunilor anuale ale celor două instituții financiare globale, de săptămâna trecută, potrivit analiștilor Council on Foreign Relations.
Totodată, declarația secretarului Trezorteriei SUA vine la doar câteva zile după ce Administrația Donald Trump deja reacționase agresiv la criticile Fondului față de planul al acesteia de stimulare a creșterii economice, prin relaxare fiscală.
Directorul pentru buget al Administrației americane, Mick Mulvaney, a afirmat că FMI ar fi interesat pentru ca planurile americane să eșueze, pentru că dacă ar fi un succes, FMI nu ar mai avea argumente, potrivit Bloomberg.
Reprezentantul SUA, cel mai mare finanțator al Fondului Monetar Internațional (FMI) susține că instituția are nevoie de o regândire de ansamblu a acestei instituții, ca și a Băncii Mondiale.
„Pe măsură ce intră în perioada post-criză, cerem FMI să-și structureze programele de creditare pentru a acorda prioritate reformele care conduc la o creștere economică bazată pe sectorul privat”, a declarat Steven Mnuchin, citat de Financial Times.
Oficialul american a acuzat instituțiile financiare că ar fi stimulat supradimensionarea sectorul public, care „în prea multe țări, au copleșit sectorul privat.”
Acuzațiile lui Steven Mnuchin au căpătat accente populiste când oficialul american a reproșat instituției că profesează altora austeritatea, în vreme ce plătește salarii generoase.
Piețele financiare și mediul politic sunt îngrijorate că treptat este construit un atac la adresa agențiilor internaționale precum FMI și Banca Mondială în urmărirea agendei președintelui Donald Trump definită încă din campania electorală sub sloganul „America înainte de toate” („America First”).