sâmbătă

27 aprilie, 2024

21 iunie, 2020

Un judecător federal a respins sâmbătă cererea Administrației Trump de a bloca lansarea cărții de memorii a lui John Bolton, precizând că volumul fostului consilier de securitate națională ”a fost deja tipărit, comandat și livrat în toată țara”.

Potrivit Politico, Judecătorul de Curte Districtuală Royce Lamberth a anunțat că cererea de a elimina din piață toate exemplarele cărții este imposibil de pus în aplicare în acest moment, însă a criticat decizia lui John Bolton de a publica acest volum fără un aviz preliminar al Casei Albe.

Cartea de memorii intitulată ”Camera în care s-a întâmplat” are lansarea oficială marți, dar exemplare ale acestei cărți sau copii în format digital circulă deja de câteva zile în Washington și au furnizat în presa americană titluri de primă pagină deloc măgulitoare la adresa președintelui.


Potrivit publisherului lui John Bolton, 200.000 de exemplare ale cărții au fost trimise către revânzători.

Cartea de memorii a lui Bolton îl prezintă pe Donald Trump inapt de funcţia de preşedinte şi îl acuză de faptul că a cerut ajutorul omologului său chinez Xi Jinping pentru a fi reales în noiembrie.

Potrivit presei americane care citează din volum, John Bolton prezintă un preşedinte prost sfătuit, fascinat de autocraţi şi obsedat de realegerea sa, cu riscul de a pune în pericol Statele Unite.

Mandatul lui Donald Trump a fost marcat de numeroase dezvăluiri din ”interiorul” Casei Albe. Într-o carte publicată în septembrie 2018 de către jurnalistul Bob Woodward – ”Fear: Trump in the White House” – este descris cum secretarul Apărării, Jim Mattis, a ignorat ordinul lui Donald Trump de eliminare fizică a președintelui Siriei și cum consilierul pe probleme economice Gary Cohn a furat pur și simplu un document de pe masa lui Donald Trump pentru a salva un acord comercial în funcțiune.


Tot în septembrie 2018, NYTimes a publicat un editorial intitulat „Fac parte din rezistenţa din interiorul administraţiei Trump”, articol de opinie scris de „un oficial american de rang înalt”, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, la cererea acestuia.

„Dată fiind instabilitatea pe care au văzut-o mulţi, s-a discutat pe şoptite în cabinet despre invocarea celui de-ale 25-lea amendament, care ar declanşa un proces complex de demitere a preşedintelui. Dar nimeni nu a dorit să precipite o criză constituţională. Aşa că vom face tot ce putem ca să dirijăm administraţia în direcţia corectă până când – într-un fel sau altul – se termină”, scria în editorial.

În prima parte a anului 2019, dezvăluiri similare au fost făcute în Raportul procurorului Robert Mueller, care a investigat potențiale intenții de obstrucționare a Justiției în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile americane.

”Eforturile președintelui de a influența cursul investigației au fost lipsite de succes în mare parte, dar acest lucru a fost posibil în principal deoarece persoanele din apropierea președintelui au refuzat să ducă la îndeplinire ordinele primite sau să accepte aceste ordine” scria procurorul în raportul care a fost publicat, parțial cenzurat, în aprilie 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: