vineri

26 aprilie, 2024

2 mai, 2014

După două decenii în care NATO a încercat construirea unui parteneriat cu Rusia, Alianţa nord-atlantică este din nou obligată să trateze moscova ce pe un adversar, a spus joi adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow (foto), citat de Associated Press.

Numărul doi în Alianţă a participat la o sesiune de întrebări şi răaspunsuri cu un grup restrâns de jurnalişti şi le-a spus acestora că anexarea crimeei şi instrumentarea tensiunilor apărute în estul Ucrainei au schimbat fundamental relaţia NATO cu Rusia.

„În mod indubitabil, rusii au declarat NATO un adversar, aşa că trebuie să începem să nu mai privim Rusia ca pe un partener, ci mai degrabă ca pe un adversar”, a spus oficialul NATO.


Fostul diplomat american, care a lucrat şi la Pentagon, crede că în Europa centrală există două viziuni asupra scurităţii Europei: „Noi vom apăra suveranitatea şi libertatea vecinilor Rusiei de a putea face propriile alegeri, în timp ce Rusia, în mod cert, încearcă să restabilească hegemonia şi să le limiteze suveranitatea, sub pretextul apărării lumii rusofone”.

Alexander Vershbow a mai afirmat că NATO are în vedere noi măsuri defensive cu scopul de a descuraja Rusia şi orice intenţi de acţiune agresivă a acesteia împotriva statelor NATO de la graniţa ei, adică ţările baltice, foste republici sovietice.

„Vrem să fi siguri că vom putea ajuta aceste ţări dacă vreuna dintre ele, chiar şi indirect, ar fi ameninţată”, a mai spus acesta.

Printre măsurile avute în vedere este amplasarea mai multor forţe combatante ale NATO în estul Europei, fie permanent, fie pe principiul rotaţiei.


Deocamdată, precizează oficialul NATO,aceste măsri care vor fi luate nu vor afecta anfajamentul politic luat de NATO în faţa Rusiei, în 1997, câdn a stabilit o nouă legătură cu Moscova cu scopul de a atenua furia acesteia suscitată de extinderea cu Pomonia şi alte naţiuni de la periferia Rusiei.

La vremea respectivă NATO s-a angajat că nu va amplasa sau stationa pe teritoriul noilor membri nici arme nucleare şi nici un număr mare de militari. Iar Rusia se angajase atunci să respecte suveranitatea teritorială şi integritatea altor state.

Acum, argumentează oficialul NATO, Rusia şi-a încălcat partea ce-i revine din înţelegere prin acţiunile din Ucraina. Aşa că NATO poate să lase deoparte angajamentele luate în 1997 şi să amplaseze permanent un număr substanţial de trupe combatante în Poloni şi în alte ţări NATO din estul Europei.

decizie exactă va fi luată la summit-ul alianţei din Ţara Galilor din septembrie, atunci când se vor întâlni toţi şefii celor 28 de state membre.

Viziunea oficialului NATO care califică Rusia drept un adeversar este una care schimbă o întreagă filosofie. Tocmai de aceea, un expert consultat de AP, Simon Saradzhyan, crede că viziunea lui Alexander Vershbow nu va fi adoptată şi de marile puteri din NATO. Germania şi Franţa au puternice legături economice şi de afaceri cu Moscova.

Iar dacă NATO ar declara oficial Rusia drept adeversar, atunci Moscova va lua măsuri de retaliere, tăind căile de cooperare. Inclusiv cea prin care teritoriul rus este folosit pentru retragerea din Afghanistan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: