vineri

19 aprilie, 2024

5 decembrie, 2019

Adina Florea și-a retras candidatura la conducerea controversatei Secții speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ), în contextul în care această structură ar putea fi desființată curând.

Actual ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a organizat consultarea adunărilor generale din instanțe și parchete rezultatul final arătând că aproximativ 85% dintre cei care au răspuns s-au exprimat pentru desființarea Secției.

Fost procuror la Constanța, Adina Florea a candidat la conducerea acestei controversate Secții după ce președintele Klaus Iohannis a respins de două ori propunerea lui Tudorel Toader ca aceasta să fie numită în locul Laurei Codruța Kovesi la DNA.


În iunie, ea a obținut cel mai mare punctaj la concursul pentru funcția de procuror-șef al Secției speciale, însă numirea nu s-a putut realiza din cauza boicotului organizat de unii dintre procurorii și judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, cu scopul de a nu putea fi emis avizul (consultativ, dar obligatoriu), al CSM. Au existat 7 tentative eșuate de instalare a Adinei Florea la conducerea Secției Speciale.

Postul de șef al SIIJ a fost vacantat după ce Gheorghe Stan, fost adjunct la Inspecția Judiciară ajuns procuror-șef al noului parchet, a fost numit de coaliția PSD – ALDE judecător la CCR.

La ultima ședință a CSM (a șaptea în care s-a încercta avizarea), a existat cvorum, dar scorul votului a fost de 9 la 9, astfel încât s-a ajuns din nou la blocaj. Ședința s-a desfășurat însă într-un context defavorabil Secției, creat după ce chiar fostul ministru PSD al Justiției Ana Birchall, a cerut amânarea oricărei hotărâri privind numirea, până la discutarea oprotunității Secției.

Grupul GRECO (al statele împotriva corupției) solicitase imperativ desființarea acestei structuri cu potențial de a deveni instrument de presiune al politicului asupra magistraților, iar Comisie Europeană și Comisia de la Veneția au au recomandat reanalizarea ideii înființării SIIJ.


Secția fost gândită de coaliția PSD – ALDE și introdusă în legea 304 privind organizarea sistemului judiciar, în pofida opoziției majorității procurorilor și judecătorilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: