joi

28 martie, 2024

6 septembrie, 2018

UPDATE: Prima reacție a Adinei Florea, după aflarea că ea este cea nominalizată la șefia DNA:

„Sunt onorată și emoționată. Trebuie să îmi revin, pentru că am avut emoții mari, aproape că nu îmi găsesc cuvintele. Sper ca Secția pentru Procurori (a CSM – n. red.) să aibă încredere în alegerea făcută de domnul ministru”, a spus Adina Florea.

Întrebată ce planuri de viitor are, procurorul a răspuns că este prea devreme acum pentru a le detalia:

„E atât de repede acum să vă spun ceva despre planuri. Înțeleg că proiectele s-au publicat, mai multe nu aș putea să vă spun acum. Sunt foarte emoționată”, a mai spus procurorul Florea.


****

Adina Florea (foto), procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, este propunerea ministrului Tudorel Toader pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Propunerea va pleca spre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde urmează un interviu și prezentarea proiectului de management.

Cu avizul CSM (aviz consultativ), propunerea va fi înaintată la Palatul Cotroceni. Președintele este cel care numește procurorul-șef al DNA, conform procedurii.


Așa cum era de așteptat, preferata ministrului Justiției este cel mai critic dintre candidați la adresa fostei conduceri a DNA.

Câteva dintre aprecierile acesteia, cuprinse în proiect:

  • Un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept
  • regăsim comportamente care s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu legea.

Disfuncțiile esențiale ale activității DNA, constatate de Adina Florea, din perspectiva sa, un profesionist atașat „valorilor profesiei de procuror” pe care o exercită de 27 de ani, și ca „persoană preocupată de așezarea societății românești pe baze echitabile”:

  • plasarea activității DNA în afara legii prin activități de investigare care au depășit limitele de competență prevăzute de Constituți și de legile organice (se referă la ancheta privind OUG 13)
  • diminuarea încrederii publice în DNA prin actiivtăți explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcției de procuror șef
  • respect instituțional, intenționat diminuat față de alte instituții/și sau autorități publice, cooperare loială defiictară, obligația de rezervă eludată
  • pasivitatea în fața unor smenale publice repetate de încălcare a legii de către unii procurori din cadrul DNA
  • lipsa de asumare a responsabilității profesionale de către procurorul șef al DNA în situații în care o asemenea asumare se impunea
  • numărul în creștere al soluțiilor de achitare definitivă dispuse de instanțele de judecată, improtant barometru al ineficacității DNA
Primele 10 obiective pe care și le propune Adina Florea la conducerea DNA:
  • 1. Prioritar, am în vedere efectuarea unei evaluări a activității desfășurate în cadrul DNA (Structura centrală și cele teritoriale) care să măsoare eficiența și calitatea prin raportare la folosirea resurselor umane și materiale, raportul resurse investite – rezultate obținute. Termen: 3 luni de la data declanșării procedurii de evaluare.
  • 2. Toleranță zero la corupție. Îmbunătățirea activității de urmărie penală pentru asigurarea combaterii eficiente a acesteia. Termen de realizare: permanent.
  • 3. Asigurarea sprijinului procurorilor-șefi adjuncți ai DNA, a procurorilor șefi ai serviciilor teritoriale, precum și a procurorilor cu funcții de execuție pentru coordonarea și pentru desfășurarea unei activități de urmărire penală care să aibă ca finalitate stoparea și diminuarea fenomenului corupției.
  • 4. Control operativ curent în scopul verificării managementului de caz pentru procurorii cu funcții de execuție, în vederea asigurării finalității urmăririi penale și evitării situațiilor de achitare. Termen de realizare: semestrial.
  • 5. Efectuarea unei evaluări a situațiilor în care s-au dispus măsuri restrictive privind libertatea persoanei sau în care s-au obținut mandate de supraveghere tehnică în ultimii ani, fără ca dosarele penale să se finalizeze cu trimitere în judecată.
  • 6. Analiza profesională a soluțiilor de achitare definitivă dispusă de instanțele de judecată, precum și a celor de restituire.
  • 7.  Identificarea problemelor determinate de modificările intervenite asupra Codului de procedură penală, a Codului penal și a altor legi speciale cu dospoziții penale în activitatea profesională internă, cât și în raporturile cu alte instituții, colectarea datelor, explorarea diferitelor interpretări posibile ale unei situații date.
  • 8. Realizarea uni comunicări manageriale cu instituțiile angrenate în activitatea judiciară care să contribuie la realizarea unei informări corecte, eficiente și eficace, în vederea realizării în condiții optime a solicitărilor interne și externe și în concordanță cu obiectivele stabilite
  • 9. Asigurarea respectului și a colaborării loiale a procurorului șef al DNA, precum și a celorlalți procurori din cadrul structurii cu celelalte instituții și autorități ale statului.
  • 10. Diminuarea stocului de dosare vechi.

Reamintim că prima selecție a eșuat, în luna iulie, întrucât ministrul Tudorel Toader a considerat că niciunul dintre cei patru candidați înscriși în cursă nu se încadrează în profilul dorit de el la conducerea Direcției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: