miercuri

24 aprilie, 2024

22 septembrie, 2022

Dincolo de investițiile în sistemul de Sănătate – prevăzute în bugete și în proiectele europene – stau politicile de sănătate, astfel încât alocările să fie focusate pe eficiență. 

Cum arată marile programe de sănătate ale României, care e randamentul lor și cum ar arăta modelul ideal de investiții? Ce schimbări de perspectivă și măsuri concrete de resetare a adus cu sine experiența pandemiei Covid? Și ce prioritate are prevenția bolilor grave pe agenda celor care construiesc politicile de Sănătate publică în România? 


La Conferința CDG ”Finanțarea dezvoltării” organizată marți, 20 septembrie, CursDeGuvernare a încercat să facă un inventar al acestor resurse, adunând în jurul mesei de discuție unele din cele mai potrivite voci, care să arate direcțiile în care ar trebui să ne uităm. Îți prezentăm mai jos cele mai importante declarații ale d-nei Conf. Dr. Adela COJAN, președinte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate – CNAS, reieșite din discuție. 

Cele mai importante declarații ale d-nei Adela COJAN:

  • Trebuie mai întâi să fac niște precizări din partea finanțatorului în privința programelor naționale de sănătate curative.
  • Noi decontăm în jur de 23% din fondul asigurărilor sociale de sănătate pentru aceste programe, în număr de 15 și care sunt într-o etapă de mare prefacere și de modernizare.
  • Evaluarea indicatorilor acestor programe va fi complet modificată, începând cu normele tehnice ale programelor de anul viitor.
  • Astfel încât să ne știm șansele de supraviețuire, în funcție de investițiile financiare pe care le facem, după ce am prioritizat finanțarea lor.
  • Bolile oncologice, bolile cardio-vasculare, insuficiența renală cronică, programul național de dializă și diabetul zaharat se află pe primele locuri ca și nivel de finanțare.
  • Însă, așa cum menționa și domnul ministru al sănătății, orientarea tot mai mare și accentuată, începând cu acest an, a Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate, este și va rămâne, în continuare, pentru componenta preventivă. Fiindcă într-adevăr, din calculele efectuate de noi, a reieșit clar că investiția în partea preventivă, în medicina preventivă, ne poate reduce și eficientiza cheltuielile.
  • Tot din această perspectivă a raționalizării fondului de asigurări sociale de sănătate, au fost modificate în vara aceasta o serie de acte normative, pentru a înlesni accesul asiguraților atât la medicamente, cât și la serviciile medicale.
  • Astfel, s-au desființat granițele județene, în ceea ce privește valabilitatea prescripției medicale, a rețetei medicale ca și în legătură cu valabilitatea biletului de trimitere.
  • S-au introdus acele pachete  de servicii  de prevenții obligatorii pentru persoanele de peste 40 de ani, o dată pe an și, odată la 3 ani, pentru cei între 18 și 30 de ani.
  • S-a oferit posibilitatea medicilor de familie de a prescrie investigații paraclinice pentru depistarea precoce a afecțiunilor cu impact major în sănătatea publică și cu posibilitatea decontării, peste valorile de contract, a acestor investigații atât de necesare pentru diagnosticarea timpurie.
  • S-au introdus molecule noi în cadrul listei noastre de medicamente compensate și gratuite. Asigurații noștri au acces la medicație genetică, la medicație geno tipică, la tratamente moderne în partea curativă a afecțiunilor.
  • Totuși, accentul pe care l-am pus pe componenta preventivă, reprezintă o schimbare de macaz și de viziune în sectorul de sănătate.
  • E adevărat că încă nu putem obliga întreaga populație să acceadă sau să adere la aceste programe de profilaxie primară și  primordială, dar ce avem de făcut cu toții este să conștientizăm populația în legătură cu păstrarea unui stil de viață sănătos, un comportament alimentar sănătos, a modului de petrecere a timpului liber sau a gestiuni stresului.
  • Astfel încât să ne păstrăm o stare bună de sănătate.
  • Vom introduce în viitorul contract cadru, stimulentele și plata pe performanță a medicilor de familie, referitoare la atingerea anumitor obiective de prevenție, la vaccinare și la întocmirea riscogramelor pentru pacienți.

Conferința integrală:

Partener principal:

Gilead

Parteneri:

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Academia de Studii Economice – ASE București

Parteneri de comunicare:


BRCC (British Romanian Chamber of Commerce) 
Euractiv
FIC
Media Kompass & 360medical.ro
Raportuldegarda.ro
RBL – Romanian Business Leaders  
Project-E 
RoHealthReview 
Sănătatea TV 
UNOPA

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: