19 februarie, 2015

rafoRafinăria RAFO Oneşti va fi vândută la fier vechi, după ce firma care deţine participaţia majoritară, controlată de un cetăţean rus, a votat în AGA o propunere în acest sens pe care a introdus-o pe ordinea de zi la începutul lunii februarie.

Acest punct a fost aprobat cu votul acţionarului majoritar, firma Petrochemical holding din Viena, care l-a şi introdus pe ordinea de zi la începutul lunii februarie. Voturile pentru exprimate reprezintă 96,51% din acţiunile RAFO, participaţie deţinută de Petrochemical Holding, controlată de cetaţeanul rus Iakov Goldovskiy.

Terenul rafinăriei urmează să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.


Oficial, sumele obţinute din vânzarea instalaţiilor RAFO vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.

Platforma petrochimică Borzeşti, din care a făcut parte şi rafinăria RAFO, a fost dezvoltată în 1964. Rafinăria a fost construită pentru a prelucra ţiţei sulfuros de import.

(Citiți și ”RAFO ajunge la fier vechi: Cazul școală al delapidării unei industrii care produce astăzi, României, un deficit comercial de 7,5 miliarde de euro pe an”)

OMV Petrom va demola instalaţii ale rafinăriei Arpechim pentru a construi depozite de carburanţi

Compania OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV, va demola o parte din construcţiile şi instalaţiile aflate pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti, pentru a construi depozite de carburanţi şi produse petroliere.

„Ce este sigur este că avem un dialog permanent cu autorităţile în privinţa Arpechim. Nu avem niciun cumpărător pentru această rafinărie. Noi vrem să o transformăm într-un depozit de carburanţi, iar pentru asta este nevoie să fie demolate unele active. Am înaintat deja o cerere în aces sens autorităţilor competente”, a declarat joi Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă.


Rafinăria Arpechim este închisă din 2011, la acea dată conducerea OMV Petrom considerând că opţiunea vânzării nu era fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător „credibil” care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea unităţii.

Diverşi reprezentanţi ai statului au declarat de mai multe ori în ultimii ani că partea de petrochimie a rafinăriei va trebui cumpărată de acelaşi investitor care va cumpăra combinatrul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, având în vedere că Arpechim era principalul furnizor de materii prime al combinatului.

(Citiți și „Ministrul Economiei: Statul negociază cu Petrom preluarea Arpechim, pentru a vinde rafinăria la pachet cu Oltchim”)

Statul nu a reuşit însă să vândă Oltchim, combinatul fiind în prezent în insolvenţă.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), în timp ce vânzările companiei au coborât cu 11%, la 21,5 miliarde lei (4,84 miliarde euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: