Deputații au adoptat marți legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă. Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după anunțarea rezultatului votului.
Legea merge la promulgare, Camera deputaților fiind forul decizional în cazul de față.
Acordul stabilește modalităţile efective de cooperare între părţi, prin fixarea unor angajamente şi obligaţii ale statului român privind asigurarea măsurilor necesare finanţării proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ.
Prevederi importante din legea ce merge spre promulgare:
- „În perioada în care operatorul economic, prin care se dezvoltă, construieşte şi pune în funcţiune Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, nu desfăşoară activităţi de producṭie, fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli se realizează prin derogare de la prevederile art.9 alin.(1) lit.b) şi art.9 alin.(3) din Ordonanţa Guvernului nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr.47/2014, cu modificările şi completările ulterioare”.
- „Art.4.- (1) Prin derogare de la prevederile art.5-7 din Legea nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare, procedura de selecţie a investitorilor în societatea de proiect care va dezvolta Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă se aprobă prin hotărâre a Guvernului. (2) Prin derogare de la prevederile art.5-7 din Legea nr.137/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Acordul Acţionarilor, astfel cum este acesta definit în Acordul de Sprijin, precum şi orice alte modificări sau completări ale unora dintre clauzele Acordului Acţionarilor, se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.
(Citește și: „Statul va garanta 100% creditele pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă„)
Cota nuclearului în sistemul energetic crește de la 20% la 36%
Dezvoltarea noilor unități de la Cernavodă este un obiectiv strategic de interes naţional cu un rol esenţial în atingerea obiectivelor strategice de securitate energetică ale României, și poate demara după votul din Camera Deputaților, a declarat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a adăugat că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031.
Prin realizarea acestui proiect va fi dublată contribuţia energiei nucleare în sistemul energetic, de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear, se va dezvolta lanţul de furnizori, va fi facilitat accesul la împrumuturi şi sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, precum şi la bugetul de stat, ca urmare a investiţiilor şi înfiinţării de noi întreprinderi în activităţi de cercetare şi inovare în zonă/regiune, a mai declarat ministrul Popescu.
****