sâmbătă

27 aprilie, 2024

2 septembrie, 2022

Ministerul de Externe de la Teheranului spune că a arătat „o abordare constructivă” în răspunsul trimis la Washington la propunerile americane pentru resuscitarea acordului nuclear cu Iranul din 2015, dar replica Departamentul de stat al SUA spune că tocmai „constructiv” nu este răspunsul iranian.

„Îl studiem şi vom răspunde prin intermediul Uniunii Europene, dar, din păcate, nu este constructiv” (răspunsul iranian), a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, citat de Reuters.

Din partea Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson a declarat: „Unele lacune s-au închis în ultimele săptămâni, dar altele rămân”.


Radioul de stat iranian IRIB spune că Iranul a răspuns și șefului UE pentru politică externă, Josep Borrell, care a coordonat negocierile, fără alte detalii.

Iranul vrea garanții „mai puternice”

După 16 luni de discuții indirecte între Teheran și Washington, Josep Borrell a declarat pe 8 august că UE a făcut o ofertă finală pentru a depăși impasul pentru relansarea acordului istoric din 2015, din care SUA s-au retras, în urma deciziei Administraţiei Trump.

Conform noii propuneri, Iranul va beneficia de o diminuare a sancţiunilor şi ar putea să vândă din nou petrolul în schimbul unor restricţii stricte asupra programului său nuclear. Iranul şi Statele Unite au răspuns propunând o serie de modificări.

Iranul spune că are nevoie de garanții mai puternice de la Washington pentru relansarea acordului nuclear din 2015, a declarat miercuri ministrul său de externe. Diplomatul iranian a obiectat împotriva organismului de specialitate al ONU, despre care a spus că ar trebui să renunțe la „motivațiile politice” cu privire la activitatea nucleară a Teheranului.


Iranul a început să-și reducă activitățile nucleare în schimbul scutirii de la sancțiunile SUA, UE și ONU, conform acordului din 2015.

Apoi, președintele american Donald Trump a renunțat la acord în 2018, argumentând că a fost prea generos cu Teheranul.

Aiu fost reimpuse sancțiunile americane asupra Iranului, determinând Teheranul să reia activitățile nucleare interzise anterior și resuscitând temerile americane, europene și israeliene că Iranul ar putea căuta o bombă atomică, chiar dacă Iranul neagă o astfel de ambiție.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: