marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 august, 2022

Uniunea Europeană face un ultim efort pentru a reînvia acordul nuclear cu Iranul, convocând toți negociatorii pentru discuții neprogramate care se organizeză joi la Viena. Potrivit Politico, au confirmat prezența la discuții diplomați din SUA, Iran, China, Rusia, Germania, Marea Britanie și Franța, precum și UE.

UE acționează ca mediator în acest dosar în condițiile în care Iranul refuză dialogul direct cu SUA. În iulie, Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell, a înaintat părților un text actualizat al acordului semnat inițial în 2015.

Acordul a devenit urgent, deoarece ar putea elibera exporturile iraniene de gaze și petrol, exporturi foarte necesare pe fondul războiului Rusiei din Ucraina și al presiunii legate de găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu energie.


Surse familiarizate cu negocierile au avertizat însă că este mult prea devreme pentru a spune dacă discuțiile vor avea succes. Există încă o serie de diferențe restante care trebuie soluționate și nu este clar dacă Iranul și-a schimbat poziția de la runda anterioară de negocieri organizată în martie, tot la Viena.

În declarații recente, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a spus că Iran este gata să „discută mai multe detalii” la Viena, semnalând astfel că Teheranul nu este încă mulțumit cu forma proiectului lui Josep Borrell.

Scopul negocierilor de la Viena este acela de a reînvia acordul nuclear JCPOA, care urmărește să țină sub control programul nuclear civil al Iranului, în schimbul renunțării de către Occident a sancțiunilor, în special asupra energiei.

Acordul nuclear cu Iran este compromis de când SUA s-au retras din acord, în 2018. Discuțiile pentru semnarea unui nou acord au eșuat la începutul acestui an.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: