vineri

19 aprilie, 2024

12 martie, 2019

Premierul britanic Theresa May înregistrează o nouă înfrângere în Parlament- Acordul Brexit a fost din nou respins marţi seară, de Camera Comunelor.

Votul a fost de 391 împotrivă și 242 pentru.

Cu numai 17 zile înainte de data la care Regatul Unit ar trebui să părăsească Uniunea, parlamentarii britanici au ignorat apelul premierului de a ”parafa acordul”. Premierul May a susținut o declarație imediat după acest vot, afirmând că este ”profund dezamăgită” de rezultat și a anunțat că cere Camerei Comunelor să voteze, miercuri, dacă este de acord cu varianta ”hard”, adică cu ieșirea din UE fără niciun acord. 


Dacă și această variantă este respinsă, atunci Camera Comunelor va fi chemată și joi la vot, pentru a decide dacă prim-ministrul va fi mandatat să ceară amânarea datei de ieșire.

Nu este foarte clar ce ar obține guvernul și parlamentul (în afară de o eventuală demisie a premierului) cu acestă amânare în condițiile în care UE a spus că nimic nu mai poate fi modificat la acordul Brexit.

Luni seara, Jean Claude Juncker chiar a avertizat parlamentarii britanici că vor risca totul dacă vor respinge acordul. ”În politică primeşti uneori a doua şansă. Contează ce facem cu această a doua şansă. Nu va exista o a treia şansă. Haideţi să fim clari în legătură cu opţiunile – este acest acord sau s-ar putea ca Brexitul să nu mai aibă loc deloc”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

În fapt, parlamentarii britanici au irosit marți o șansă: Theresa May obținuse luni seara, după negocieri purtate la Strasbourg cu Jean Claude Juncker și cu Michel Barnier, acordul pe documente adiționale principalului acord, care aparent rezolvau cumva spinoasa dispută asupra ”backstop”, în fapt singurul obstacol în calea unui ”divorț” amiabil.


Sensibilitățile britanice față de acest principiul backstop, care vizează exclusiv insula Irlanda, apare în condițiile în care UE insistă ca Marea Britanie să nu poată impune o frontieră ”dură” la granița cu Republica Irlanda nici în condițiile în care cele două state nu reușesc să încheie un acord bilateral până la finalul anului 2020.

UE a susţinut mereu că prevederile referitoare la graniţa cu Irlanda vor fi numai temporare, dar nu a avansat nicio dată limită pentru această ”relaxare”, care de fapt semnifică păstrarea Irlandei de Nord, teritoriu britanic, în Uniunea Vamală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: