sâmbătă

27 aprilie, 2024

28 martie, 2024

Ambasadorii la Bruxelles ai statelor membre UE au ajuns miercuri la un acord de prelungire cu un an a scutirii de taxe vamale pentru importurile de alimente din Ucraina. Noul acord este mai dezavantajos pentru Ucraina în condițiile în care mai multe state s-au plâns că acordul iniţial risca să destabilizeze pieţele agricole ale blocului comunitar, relatează Reuters.

Dacă acordul iniţial stipula că vor intra în vigoare tarife pentru păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere, dacă importurile depăşeau nivelurile medii din 2022 şi 2023, noul acord extinde perioada de referinţă, care include acum și a doua jumătate a anului 2021. Acest lucru scade plafonul de la care UE va impune tarife.

Se estimează că acesta va costa Ucraina aproximativ 330 de milioane de euro în venituri anuale.


Belgia, care deţine preşedinţia rotativă a UE, a declarat că acordul a asigurat „o abordare echilibrată între sprijinul acordat Ucrainei şi protecţia pieţelor agricole ale UE”.

Acordul are șanse să fie modificat în Parlamentul European

Decizia ambasadorilor trebuie validată de Parlamentul European, unde diplomaţii se aşteaptă la presiuni pentru a adăuga mai multe restricţii, în condiţiile în care în UE sunt disensiuni asupra modului în care trebuie continuate scutirile acordate în 2022 pentru a ajuta economia Ucrainei după invazia Rusiei.

Unele grupuri de fermieri din UE şi ţări precum Franţa şi Polonia susţin că măsurile trebuie să fie înăsprite pentru a evita ca produsele agricole din UE să devină necompetitive. Ucraina şi alte voci din UE susţin, pe de altă parte, că importurile au un efect redus asupra pieţei comunitare.

Niciun produs nou adăugat în lista produselor taxabile

Niciun produs nu a fost adăugat pe lista celor care ar putea face obiectul taxării, în ciuda presiunilor din partea unor ţări. La începutul acestei săptămâni, atât Franţa, cât şi Ungaria au susținut că grâul ar trebui să fie supus unor tarife vamale, dacă importurile cresc peste nivelul mediu.


Problema importurilor de alimente a provocat tensiuni între Ucraina şi Polonia, altfel un susţinător ferm al Kievului. Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, urma să se întâlnească miercuri după-amiază cu omologul său ucrainean, Mîkola Solski, iar guvernele celor două ţări să vor reuni joi.

Siekierski a declarat că Ucraina doreşte să menţină o abordare liberală a comerţului, în timp ce Polonia consideră că lucruri precum ajutorul umanitar şi militar ar trebui tratate separat de exporturile de alimente pentru a proteja mijloacele de trai ale agricultorilor din Europa Centrală şi de Est.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: