2 iulie, 2022

Companiile din sectorul cripto-monedelor vor avea nevoie de licenţă şi vor oferi garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE, potrivit noilor reguli asupra cărora Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic. Reglementările sunt strânse în propunerea legislativă a Comisiei Europene privind piețele cripto-activelor („MiCA”) în UE, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

 „Punem ordine în Vestul Sălbatic al cripto-activelor şi stabilim reguli clare pentru o piaţă armonizată. (…) Scăderea recentă a valorii monedelor digitale arată cât de riscante şi speculative sunt acestea şi că este fundamental să acţionăm”, a declarat Stefan Berger, euro-parlamentarul german de centru-dreapta  care a fost șeful echipei de negociere a Parlamentului, citat de Reuters.

Pieţele cripto au scăzut puternic în acest an, jucătorii îngrijorându-se de creșterea dobânzii la monedele clasice.


Bitcoin, cea mai valoroasă cripto-monedă, a scăzut cu aproximativ 70% de la recordul său din noiembrie, de 69.000 de dolari, trăgând în jos întreaga piaţă.

Așa numita cripto-monedă stabilă terraUSD a intrat în colaps, iar retragerile şi transferurile au fost blocate de către cel mai mare creditor cripto din SUA, Celsius Network.

Piețele cripto intră sub supravegherea autorităților UE

Autoritățile naționale de reglementare și supraveghere vor fi responsabile  pentru licențierea firmelor care administrează platforme cripto și sunt depozitare ale activelor și vor informa autoritatea europeană a pieței de capital, ESMA, privind marii jucători.

ESMA va dezvolta standarde pentru ca firmele cripto să dezvăluie informaţii despre amprenta lor de mediu şi climatică.


„Noile reguli spun că furnizorii de servicii de cripto-active va trebui să respecte cerinţe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor şi să devină răspunzători în cazul în care pierd cripto-activele investitorilor”, spune comunicatul Consiliului UE.

Totodată emitenţii de cripto-active şi furnizorii de servicii conexe vor putea avea clienți din întreaga UE în virtutea „pașaportului european”.

Deţinătorilor așa numitelor monede stabile li se va asigura creanțe în mod gratuit de către emitent, toate monedele stabile fiind supravegheate de Autoritate Bancară Europeană (EBA). Cripto-monedele stabile sunt legate de o valută sau de instrumente financiare pentru a li se ameliora volatilitatea.

Reacțiile pieței între teama pierderii căilor de profit și dorința de siguranță

„Este un sac de reguli amestecate (…) (cripto)monedele stabile nu vor mai avea nici o cale de a fi profitabile”, spune Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain pentru Europa, care include principalele platforme Binance şi Crypto.com.

Totuși Coinbase Global Inc, o platformă globală importantă, spune că noul cadru cuprinzător este „incitant”, că oferă certitudinea reglementării pieței și că ridică standardele industriei.

Și Asociația Piețelor Financiare Europene (AFME), care reunește investitorii majori care dețin 89% din datoria corporativă și suverană europeană și 75% din emisiunile de acțiuni europene cotate la burse, crede că regulile vor aduce certitudine, vor reduce fragmentarea şi vor sprijini dezvoltarea unei pieţe funcţionale și robuste.

Este nevoie de mai multă claritate, totuşi, pentru a se asigura că deţinătorii cripto-activelor sunt traşi la răspundere în cazuri de neglijenţă sau de abateri, şi nu pentru evenimente care nu pot fi controlate de custode, cum ar fi un atac de hacking din partea unui stat, a spus AFME.

Finance Watch, care promovează interesul public în finanţe, spune că regulile vor proteja consumatorii şi a salutat noul rol al EBA, după dificultăţile cu care se confruntă monedele stabile.

Compania din spatele principalei monede stabile USD Coin consideră regulile „o piatră de hotar semnificativă. (…) Deşi nici un corp cuprinzător de reguli nu este perfect… acestea oferă soluţii practice la probleme cu care alte jurisdicţii abia încep să se confrunte”.

Acordul politic va avea nevoie de acordul oficial al Parlamentului European şi al statelor UE pentru a deveni lege, și de o perioadă de implementare.

Totodată va fi nevoie ca și Statele Unite şi Marea Britanie, două centre cripto majore să adopte reguli similare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: