vineri

19 aprilie, 2024

18 iulie, 2014

Staţia de ascultare de la Lourdes

Pe fondul deteriorării continue a relaţiilor dintre Moscova şi Washington, Rusiei redeschide o importantă fostă bază sovietică de spionaj amplasată pe teritoriul Cubei.

Potrivit cotidianului americn The Guardian, înţelegerea privind redeschiderea bazei din Lourdes, localitate situată la sud de Havana, a fost parafată pe durata vizitei preşedintelui Vladimir Putin în Cuba, etapă a turneului latino-american de săptămâna trecută al preşedintelui rus.

Baza de la Lourdes, date generale

Inaugurată în 1967, baza de la Lourdes- localitate situată la aproximativ 250 km de SUA- a fost cea mai mare unitate militară deţinută de URSS în teritorii străine.


În această bază au lucrat 3000 de militari şi angajaţi ai serviciilor secrete ruse, principala preocupare fiind axată pe interceptarea comunicaţiilor americane.

Unitatea a fost închisă în 2001 prin ordinul lui Vladimir Putin, pe de-o parte ca efect al solicitărilor adresate de SUA, pe de altă parte din raţiuni economice- Rusia plătea anual Cubei o chirie de 200 milioane de dolari

După ce Vladimir Putin a vizitat vineri, săptămâna trecută, Cuba, serviciul de presă de la Kremlin a anunţat că preşedintele Rusiei a anulat 90% din datoria istorică pe care Cuba a înregistrat-o în era sovietică.

Potrivit The Guardian, ştergerea a 32 de miliarde de dolari din datoria istorică a Havanei pare o concesie legată de înţelegerea privind redeschiderea bazei de spionaj.


“Unitatea de la Lourdes au fost ochii URSS din emisfera vestică. Pentru Rusia, care luptă pentru respectarea drepturilor sale legale şi pentru locul său în comunitatea internaţională, Lourdes este la fel de valoroasă şi azi, aşa cum a fost pe vremea URSS”, a declarat pentru The Guardian Viaceslav Trubnikov, fost şef al agenţiei secrete ruse.

În următoarele etape ale turneului său în america-latină, Vladimir Putin a semnat înţelegeri pentru amplasarea în Argentina, Brazilia şi Cuba de sisteme Glonass, varianta rusă a Sistemului Global de Poziţionare (GPS) implementat de SUA.

Vladimir Putin a mai făcut şi o escală-surpriză în Nicaragua, unde a discutat cu preşedintele Daniel Ortega inclusiv subiectul Glonass.

De remarcat faptul că SUA au refuzat în repetate rânduri să găzduiască sisteme Glonass.

Săptămâna trecută, miercuri, şeful programului spaţial rus, Ghenadi Raikunov, a afirmat că Rusia va amplasa un sistem Glonass în apropiere de Alaska.

„Scopul vizitelor din Cuba, Nicaragua şi Argentina a fost să întărească relaţiile cu America Latină, ca răspuns la tentativele SUA de a izola Rusia”, a postat pe Twitter Alexei Puşkov, preşedintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului rus, după revenirea la Moscova a lui Vladimir Putin.

UE şi SUA au impus recent noi sancţiuni la adresa Rusiei din cauza crizei din Ucraina.

Teoria „degetului mijlociu”

Redeschiderea staţiei de la Lourdes marchează un nou minim al relaţiilor ruso-americane, deşi experţi consultaţi de The Guardian afirmă că măsura are mai mult o încărcătură simbolică.

Analistul militar Pavel Felgenhauer consideră informaţiile drept „o mişcare de PR”, în care Moscova „arată degetul mijlociu” Washingtonului ca răspuns la creşterea influenţei Occidentale în Ucraina.

Directorul Centrului de Analize Strategice din Moscova, Ruslan Pukhov, consideră însă că baza cubaneză are importanţă pentru Rusia din moment ce negocierile fuseseră finalizate între experţi înainte de declanşarea crizei din Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: