sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 februarie, 2019

Instituțiile europene au ajuns miercuri la un acord politic parțial cu privire la Fondul european de apărare, creat pentru a promova o bază industrială de apărare competitivă și necesară autonomiei strategice a UE, anunță Comisia Europeană.

Acordul politic preliminar la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia prin negocieri tripartite este, în prezent, supus aprobării oficiale a Parlamentului European și a Consiliului. Aspectele bugetare și unele dispoziții orizontale ale viitorului Fond european de apărare sunt supuse acordului global privind următorul buget al UE pe termen lung, propus de Comisie în mai 2018.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Acest acord reprezintă un nou element important în scopul de a garanta că Europa va deveni un furnizor de securitate mai puternic pentru cetățenii săi. Fondul va încuraja inovarea tehnologică și cooperarea în sectorul european al apărării, astfel încât Europa să beneficieze de tehnologii și echipamente de apărare de ultimă generație și interoperabile în domenii noi precum inteligența artificială, software-urile criptate, tehnologia dronelor sau comunicarea prin satelit”, a declarat comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska.


Elementele-cheie asupra cărora s-a convenit îna cest acord provizoriu:

  • Fondul va oferi sprijin pe tot parcursul ciclului de dezvoltare industrială, de la cercetare până la dezvoltarea de prototipuri și, în cele din urmă, la certificare.
  • Fondul va finanța proiecte de cercetare în colaborare, în principal prin acordarea de granturi.
  • După faza de cercetare și proiectare, în care este posibilă o finanțare de până la 100 %, fondul va dispune de bugetul UE pentru a completa investițiile statelor membre prin cofinanțarea costurilor pentru dezvoltarea de prototipuri (până la 20 %) și a activităților de testare, calificare și certificare aferente (până la 80 %).
  • Fondul va oferi stimulente pentru proiectele cu participare transfrontalieră ale numeroaselor IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie din lanțul de aprovizionare pentru apărare, prin furnizarea unor rate de finanțare mai mari.
  • Proiectele din cadrul cooperării structurate permanente europene (PESCO) pot primi, dacă sunt eligibile, o cofinanțare suplimentară de 10 %, însă finanțarea nu este automată.
  • Proiectele vor fi definite în conformitate cu prioritățile de apărare convenite de către statele membre în cadrul politicii externe și de securitate comună, în special în contextul planului de dezvoltare a capacităților (CDP), însă prioritățile regionale și internaționale, cum ar fi în contextul NATO, pot fi, de asemenea, luate în considerare.
  • Numai proiectele în colaborare care implică cel puțin trei entități eligibile din partea a cel puțin trei state membre sau țări asociate sunt, în mod normal, eligibile.
  • Cel puțin 4 % și cel mult 8 % din buget va fi alocat pentru inovări radicale și cu risc ridicat, care vor stimula pe termen lung preeminența tehnologică a Europei și autonomia sa în domeniul apărării.
  • În principiu, numai entitățile stabilite în UE sau în țările asociate și care nu sunt controlate de țări terțe sau de entități juridice ale unor țări terțe sunt eligibile pentru a beneficia de finanțare. Filialele cu sediul în UE ale întreprinderilor din țări terțe pot, în mod excepțional, să fie eligibile pentru finanțare, sub rezerva unor condiții definite pentru a garanta că interesele de securitate și de apărare ale UE și ale statelor membre nu sunt puse în pericol. Entitățile cu sediul în afara UE nu vor primi nicio finanțare UE, dar pot participa la proiecte de cooperare. Prin urmare, UE nu exclude pe nimeni de la Fondul european de apărare, ci doar stabilește condiții de finanțare similare celor la care sunt supuse întreprinderile UE pe piețele țărilor terțe.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: