Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult›
05.12.2019
NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult›
04.12.2019
Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
04.12.2019
Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult›
03.12.2019

Acord provizoriu privind Fondul european de apărare – faza de cercetare și proiectare, finanțată 100%
de Iulian Soare , 21.2.2019
Instituțiile europene au ajuns miercuri la un acord politic parțial cu privire la Fondul european de apărare, creat pentru a promova o bază industrială de apărare competitivă și necesară autonomiei strategice a UE, anunță Comisia Europeană.
Acordul politic preliminar la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia prin negocieri tripartite este, în prezent, supus aprobării oficiale a Parlamentului European și a Consiliului. Aspectele bugetare și unele dispoziții orizontale ale viitorului Fond european de apărare sunt supuse acordului global privind următorul buget al UE pe termen lung, propus de Comisie în mai 2018.
„Acest acord reprezintă un nou element important în scopul de a garanta că Europa va deveni un furnizor de securitate mai puternic pentru cetățenii săi. Fondul va încuraja inovarea tehnologică și cooperarea în sectorul european al apărării, astfel încât Europa să beneficieze de tehnologii și echipamente de apărare de ultimă generație și interoperabile în domenii noi precum inteligența artificială, software-urile criptate, tehnologia dronelor sau comunicarea prin satelit”, a declarat comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska.
Elementele-cheie asupra cărora s-a convenit îna cest acord provizoriu:
- Fondul va oferi sprijin pe tot parcursul ciclului de dezvoltare industrială, de la cercetare până la dezvoltarea de prototipuri și, în cele din urmă, la certificare.
- Fondul va finanța proiecte de cercetare în colaborare, în principal prin acordarea de granturi.
- După faza de cercetare și proiectare, în care este posibilă o finanțare de până la 100 %, fondul va dispune de bugetul UE pentru a completa investițiile statelor membre prin cofinanțarea costurilor pentru dezvoltarea de prototipuri (până la 20 %) și a activităților de testare, calificare și certificare aferente (până la 80 %).
- Fondul va oferi stimulente pentru proiectele cu participare transfrontalieră ale numeroaselor IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie din lanțul de aprovizionare pentru apărare, prin furnizarea unor rate de finanțare mai mari.
- Proiectele din cadrul cooperării structurate permanente europene (PESCO) pot primi, dacă sunt eligibile, o cofinanțare suplimentară de 10 %, însă finanțarea nu este automată.
- Proiectele vor fi definite în conformitate cu prioritățile de apărare convenite de către statele membre în cadrul politicii externe și de securitate comună, în special în contextul planului de dezvoltare a capacităților (CDP), însă prioritățile regionale și internaționale, cum ar fi în contextul NATO, pot fi, de asemenea, luate în considerare.
- Numai proiectele în colaborare care implică cel puțin trei entități eligibile din partea a cel puțin trei state membre sau țări asociate sunt, în mod normal, eligibile.
- Cel puțin 4 % și cel mult 8 % din buget va fi alocat pentru inovări radicale și cu risc ridicat, care vor stimula pe termen lung preeminența tehnologică a Europei și autonomia sa în domeniul apărării.
- În principiu, numai entitățile stabilite în UE sau în țările asociate și care nu sunt controlate de țări terțe sau de entități juridice ale unor țări terțe sunt eligibile pentru a beneficia de finanțare. Filialele cu sediul în UE ale întreprinderilor din țări terțe pot, în mod excepțional, să fie eligibile pentru finanțare, sub rezerva unor condiții definite pentru a garanta că interesele de securitate și de apărare ale UE și ale statelor membre nu sunt puse în pericol. Entitățile cu sediul în afara UE nu vor primi nicio finanțare UE, dar pot participa la proiecte de cooperare. Prin urmare, UE nu exclude pe nimeni de la Fondul european de apărare, ci doar stabilește condiții de finanțare similare celor la care sunt supuse întreprinderile UE pe piețele țărilor terțe.