luni

29 aprilie, 2024

13 octombrie, 2022

După luni de întârziere, ambasadorii UE au încheiat miercuri un acord politic cu privire la misiunea de asistență militară acordată Ucrainei. În cadrul misiunii, în mai multe state membre vor fi antrenați 15.000 de militari din Ucraina.

Acordul politic va fi semnat de miniștrii de externe ai UE luni, la sesiunea din la Luxemburg.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat ideea unei misiuni de asistență militară a UE în august.

Primii 15.000 de militari ucraineni vor fi pregătiți până la iarnă


Până la iarnă, până la 15.000 de membri ai forțelor armate ucrainene vor fi pregătiți în diverse specializări, iar numărul ar putea crește semnificativ mai târziu, au declarat pentru Euractiv diplomații UE familiarizați cu problema.

În ultimele luni, mai multe state membre au luat decizia individuală de a antrena forțele ucrainene, în principal pentru a le pregăti soldații să opereze armele pe care le-au donat pentru apărarea țării. Marea Britanie are un centru de instruire a militarilor ucraineni.

Ideea misiunii europene este aceea de a suplimenta eforturile actuale de formare și de a coordona pregătirea militarilor ucraineni în întregul bloc.

Polonia și Germania își dispută rolul de gazdă a sediului central al misiunii

Acordul politic include, de asemenea, înființarea unui sediu central al misiunii, Polonia și Germania anunțând deja disponibilitatea de a-l găzdui, și mai multe centre de formare țările UE care sunt angrenate în procesul de instruire al militarilor ucraineni.


Germania va oferi instruire specializată (operațiuni tactice și de deminare), Polonia va oferi instruire la nivel operațional multinațional în domeniul apărării aeriene, artilerie, cibernetică și asistență medicală.

Tabăra poloneză de antrenament va fi situată, cel mai probabil, la granița de sud a țării cu Ucraina, la Rzeszów. În localitate funcționează un centru de transport de ajutor militar și umanitar către Kiev.

Ezitările Germaniei au întârziat aprobarea misiunii

Întârzierea aprobării politice a misiunii a fost însă cauzată de îngrijorările Berlinului cu privire la „atitudinea prea ofensivă a Varșoviei față de Rusia” și de ezitările dacă țara ar trebui să-și asume o asemenea responsabilitate pe partea de „comandă și control” a misiunii, potrivit mai mulți diplomați UE.

Misiunea de pregătire (acronim EUMAM) va fi finanțată prin Facilitatea europeană pentru pace (EPF), din care s-au cheltuit deja 2,6 miliarde de euro pentru a finanța achiziționarea de arme și echipamente militare pentru Ucraina din statele membre UE.

O nouă tranșă de achiziții pentru Ucraina (500 de milioane de euro) urmează să fie aprobată luni, la reuniunea miniștrilor de externe din UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: