10 noiembrie, 2020

Președinția germană a Consiliului a anunțat marți că a ajuns la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European în ceea ce privește următorul cadru financiar multianual, bugetul UE pe perioada 2021-2027.

Acordul urmează să fie ratificat de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.

Acordul, anunță Michael Clauß, Reprezentantul permanent al Germaniei la Uniunea Europeană, completează pachetul financiar cuprinzător de 1 824,3 miliarde euro negociat de liderii UE în iulie, care combină următorul cadru financiar multianual – 1 074,3 miliarde EUR – și Instrumentul de recuperare de 750 miliarde euro, cunoscut sub denumirea Next Gen EU.


România are repartizată suma maximă de aproape 80 de miliarde de euro.

Acordul include:

  • suplimentarea fondurilor alocate anumitor programe europene (Horizon Europe, EU4Health și Erasmus+) cu 15 miliarde euro – 12,5 miliarde euro fonduri adiționale și 2,5 miliarde fonduri realocate – pe întreaga perioadă fianciară, cu respectarea plafoanelor de cheltuieli stabilite de Consiliul European
  • flexibilitate sporită care să permită reacția rapidă a UE în situații neprevăzute
  • o mai mare implicare a autorității bugetare în supravegherea realizării veniturilor în cadrul Next Gen EU
  • ambiție mai mare în ceea ce privește biodiversitatea și monitorizarea consolidată a cheltuielilor legate de biodiversitate, climă și gen
  • o foaie de parcurs vizând introducerea de noi resurse proprii

Acordul urmează să fie prezentat statelor membre spre aprobare, împreună cu celelalte elemente, inclusiv regimul general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii, entru care există un acord provizoriu, încheiat la 5 noiembrie.

(Citiți și: ”Fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statului de drept – acord între Parlamentul European și Consiliul UE”)

”Negocierile cu Parlamentul au durat, dar în cele din urmă am reușit – am ajuns la un acord politic pe ultimele detalii ale viitorului buget UE pe termen lung. Acesta este un acord bine echilibrat, care abordează problemele ridicate de Parlament, respectând în același timp orientările primite de la Consiliul European din iulie.


Acum suntem în măsură să parcurgem următorii pași cruciale în acest proces – trimiterea diferitelor părți ale pachetului către statele membre și Parlament pentru aprobare.

Europa a fost puternic afectată de al doilea val de pandemie de coronavirus. Avem nevoie urgentă de un fond de redresare în funcțiune pentru a atenua consecințele economice cumplite ale pandemiei. Sper că toată lumea înțelege urgența situației, nimeni nu are nevoie de noi obstacole și de alte întârzieri”, a transmis Michael Clauß.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: