5 noiembrie, 2020

Ţările membre ale Uniunii Europene care nu respectă statul de drept riscă să piardă accesul la fondurile europene, potrivit unui acord provizoriu între Parlamentul European şi Consiliul UE, arată un comunicat de presă al Parlamentului European.

Acordul urmează să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European şi de către miniştrii UE.

Exemple de încălcare a valorilor comune

Europarlamentarii au reuşit să asigure că noua normă nu este aplicată doar când fondurile UE sunt folosite în alte scopuri, cum ar fi cazuri de corupţie sau fraudă.


Decizia politică este ca mecanismul să fie aplicat şi în ”aspectele sistemice corelate cu valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte”, cum ar fi libertatea, democraţia, egalitate şi respectarea drepturilor omului inclusiv drepturile minorităţilor.

Negociatorii Parlamentului European au reuşit să introducă în acord un articol specific care clarifică cu câteva exemple aspectele care ţin de încălcarea valorilor comune: situaţiile care ameninţă independenţa sistemului judiciar sau eşuarea în a corecta decizii arbitrare sau injuste şi limitarea mijloacelor legate de îndreptare.

Mecanismul conține și o importantă latură preventivă: nu doar că acesta poate fi declanşat când încălcarea afectează direct bugetul, dar şi când există un risc serios că s-ar putea întâmpla acest lucru.

Mecanism de protejare a beneficiarilor direcți

Pentru a se asigura că beneficiarii finali care depind de sprijinul UE – cum sunt studenţii, fermierii, organlizaţiile neguvernamentale – nu vor fi pedepsiți pentru acţiunile guvernelor, aceştia vor putea face plângeri către Comisia Europeană prin intermediul unei platforme online, iar instituţia îi va ajuta să primească sumele cuvenite.


În aceste condiții, Comisia Europeană va avea posibilitatea să efectueze corecţii financiare și să reducă rata sprijinului oferit de UE ţării respective.

Decizia în Consiliu, tot cu majoritate calificată

Timpul în care instituţiile UE vor trebui să reacționeze împotriva unui stat membru, dacă sunt identificate riscuri de încălcare a statului de drept, a fost redus la un maxim de 7-9 luni (comparativ cu 12-13 luni, cum a fost iniţial cerut de Consiliul UE).

Comisia, după ce stabileşte că există o încălcare, va propune declanşarea mecanismului de condiţionare împotriva unui guvern al unui stat membru al UE. Consiliul va avea o lună la dispoziţie să adopte măsurile propuse (sau trei luni în cazuri excepţionale), iar decizia va fi luată printr-o majoritate calificată.

Propunerea mai radicală- aceea ca o sancțiune să poată fi blocată prin decizie luată cu majoritate calificată- a fost respinsă la negocieri.

Comisia îşi va folosi drepturile de a convoca Consiliul pentru a se asigura că se respectă termenul limită.

Parlamentul e mulțumit de forma compromisului

Pe 23 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care preciza că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea.

PE a susţinut că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi a considerat că acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”.

PE mai arata că propunerea inițială a Consiliului nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

„Înţelegerea de astăzi este pas important în protejarea valorilor UE. Pentru prima oară am stabilit un mecanism care permite UE să stopeze finanţarea guvernelor care nu respectă valori precum statul de drept”, a declarat co-raportorul finlandez Petri Sarvamaa, membru al grupului PPE, după încheierea negocierilor, conform sursei citate.

La rândul ei, co-raportoarea Eider Gardiazabal Rubial din Spania, care face parte din grupul S&D, a precizat că este crucial faptul că beneficiarii finali nu vor fi pedepsiţi pentru greşelile guvernelor şi că vor continua să primească fonduri pe care se pot baza, chiar şi după ce a fost declanşat mecanismul de condiţionare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: