sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2019

Guvernele statelor membre, Parlamentul European și Comisia Europeană au ajuns luni seara la un acord privind un buget al Uniunii pe 2020,  de 168,7 miliarde de euro pentru anul 2020.

Proiectul de buget agreat prevede cheltuieli mai mari pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice (21% din total), protecția granițelor UE și înființarea unui sistem propriu de sateliți, care va face UE independentă de serviciile SUA, potrivit Reuters.

Bugetul pe 2020 este ultimul din cadrul financiar multianual (7 ani), care este constituit pe 1% din venitul național brut al fiecăreia din țările membre.

(Citiți și: ”Bugetul UE pentru 2020: Negocierile au fost suspendate – se reiau luni, ultima zi în care este posibil un acord”)

Cheltuielile prioritare


Parlamentul European a obţinut din partea guvernelor statelor membre o creştere a bugetului cu 850 de milioane de euro faţă de propunerea Comisiei Europene, pentru a finanţa combaterea încălzirii globale, digitalizarea şi programele Erasmus + pentru tineri, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Bugetul mai prevede alocarea a:

  • 60 de miliarde de euro pentru susținerea fermelor, pescuitului și a biodiverstității,
  • aproape 59 de miliarde de euro pentru reducerea diferențelor economice și sociale dintre regiunile europene,
  • aproape 25 de miliarde de euro, pentru sprijinirea inovației în UE, a sistemului de sateliți Galileo menit să facă UE independentă de sistemul GPS american, a programelor de educațiepentru tineret și a IMM-urilor,
  • 14 miliarde de euro pentru finanțarea secrității UE, a nou înființatei gărzi de frontieră cu un personal de 10.000 de oameni și a ajutoarelor umanitare, potrivit Reuters.

Acordul asupra bugetului pe 2020, convenit luni, aduce nivelul total al angajamentelor Uniunii la 168.7 miliarde de euro, iar nivelul plăţilor la 153.5 miliarde de euro.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: