sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 decembrie, 2013

Parlamentul European, Comisia și Consiliul European au ajuns, miercuri noaptea, la un acord cu privire la legea ce prevede mecanismul asistenței interne a băncilor (așa-numitul ”bail-in”), prin care se va putea evita recurgerea la finanțele publice în vederea ajutorării băncilor care întâmpină dificultăți, transmit AFP și Reuters, preluate de AGERPRES.

Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru piață internă și servicii Michel Barnier, pe contul său de Twitter. ”Contribuabilii nu vor mai fi primii care trebuie să plătească pentru erorile băncilor”, a scris comisarul european.

Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului UE și ai Comisiei Europene s-au pus de acord asupra textului legislativ care se va aplica, de la 1 ianuarie 2016, în toate cele 28 de state membre UE, deci și în România. ”Băncile vor trebui să pună deoparte rezerve pentru perioade dificile, pentru a face sectorul financiar mai robust astfel încât el să fie adecvat economiei reale”, a adăugat Michel Barnier.


Dacă va fi adoptată de Consiliul UE, noua legislație va stabili reguli clare în cazul închiderii unei bănci în oricare dintre statele membre UE. De asemenea, vor fi sporite atribuțiile Băncii Centrale Europene și va fi creată o nouă agenție care va monitoriza viabilitatea instituțiilor bancare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: