marți

30 aprilie, 2024

21 decembrie, 2015

mercosurStatele Mercosur (Piața Comună a Sudului) se întâlnesc luni pentru a discuta despre negocierile cu Uniunea Europeană în vederea semnării unui acord de liber schimb. Tratativele ar urma să demareze la începutul anului 2016.

Miniștrii de externe și de economie din statele membre ale grupului speră să stabilească detaliile propunerii în următoarele luni, a declarat șeful diplomației din Paraguay, Eladio Loizaga, pentru AFP.

Statele din Mercosur doresc să obțină un acces mai bun al produselor lor agricole în Europa, iar europenii sunt interesați de accesul industriei și al serviciilor lor pe piața Americii de Sud.


Vor participa la summitul de luni președinții: Mauricio Macri – Argentina, Dilma Rousseff – Brazilia, Tabaré Vazquez – Uruguay și Horacio Cartes – Paraguay.

Statele Mercosur lucrează la o poziție comună care să stea la baza discuțiilor cu Uniunea Europeană, negocieri ce vor fi reluate anul viitor, după șase ani de amânări.

Statele respective sunt dispuse să deschidă pentru statele UE 87% la sută din piața Mercosur pentru țările UE.

Un eventual acord comercial între cele două părți ar conecta două dintre cele mai mari piețe din lume: regiunea Mercosur, cu aproape 300 de milioane de locuitori, și UE – cu peste 500 de milioane de cetățeni.


Mercosur dorește un acord cu Uniunea Europeană, precum și cu statele din Alianța Pacific – Chile, Columbia, Mexic și Peru.

Membrii cu drepturi depline ai Mercosur sunt Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela. Printre membrii asociați se numără Chile, Peru și Columbia.

Mercosur este un furnizor important pentru UE, în special de materii prime (minereuri de fier şi neferoase, lemn, cereale etc.), produse agroalimentare (cafea, fructe tropicale ș.a.m.d.).

Uniunea exportă în această zonă mai ales autovehicule, produse electronice şi electrotehnice, echipamente industriale și produse de lux.

Potrivit unui studiu realizat în 2013 de către Comisia Europeană, UE este principalul partener comercial al Mercosur, reprezentând 20% din comerțul acesteia în 2013.

Mercosur este al șasea mare exportator către UE – în 2013, în UE au ajuns aproximativ 43% din exporturile agricole ale Mercosur și 28% din materiile prime vândute peste graniță de statele membre ale acestei organizații.

De asemenea, UE este cel mai mare investitor străin în regiune și a oferit recent un sprijin extins pentru Mercosur prin Programul Regional 2007-2013, care a acordat 78,6 milioane de dolari pentru consolidarea instituțională și sprijinirea eforturilor Mercosur pentru pregătirea acordului de liber schimb.

Comerțul UE-MERCOSUR a fost în 2013 de 110 miliarde euro.

Eventualul acord a fost dur criticat, din mai multe motive:

  • pierderi pentru agricultura din Uniune, care ar fi concurată de produsele ieftine din America de Sud  (ţările Mercosur suportă costuri de producţie mult mai mici, cum ar fi costurile terenurilor, ale forţei de muncă şi alte costuri de capital)
  • s-ar pierde controlul în ceea ce priveşte trasabilitatea şi standardele bunăstării animalelor, ceea ce ar crește riscul de răspândire a bolilor (producătorii Mercosur nu sunt obligaţi să respecte aceleaşi standarde ca producătorii din UE în ceea ce priveşte mediul, calitatea vieţii animalelor, siguranţa alimentară şi măsurile fitosanitare)
  • ar duce la noi defrișări în statele Mercosur

Parlamentul European a criticat dur Comisia Europeană, înainte de blocarea discuțiilor.

Într-un raport din 2009, Parlamentul considera “inacceptabil faptul că CE a reluat negocierile cu Mercosur fără să publice o evaluare de impact detaliată şi fără să se angajeze într-o dezbatere politică adecvată cu Consiliul şi Parlamentul”, ținând cont de importanța acestor negocieri.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: