joi

18 aprilie, 2024

15 iulie, 2014

O femeie din Mioveni cercetată în dosarul pensiilor acordate fraudulos s-a sinucis la sfârşitul săptămânii trecute, de teamă că ar putea ajunge la închisoare. Este a patra persoană care îşi ia singură viaţa, în ultimele două săptămâni, din cauza repercusiunilor pe care le risca după descoperirea pensionării ilegale.

Femeia din Mioveni a dispărut vineri de acasă, iar trupul său a fost descoperit sâmbătă, în râul Argeş.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că femeia (54 de ani) a lăsat familiei un bilet de adio în care spunea că mai bine se omoară decât să ajungă în puşcărie.


Ea era cercetată ca beneficiar în dosarul pensiilor acordate fraudulos de către cadre medicale de la Casa Judeţeană de Pensii Argeş.

În dosarul în care era cercetată pensionara au fost arestaţi preventiv, în luna iunie, doi medici: Iulia Maria Mihai – şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din structura Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş, şi Camelia Săndulescu – medic în cadrul aceluiaşi Serviciu.

Iulia Maria Mihai este suspectată că ar fi luat mită în 357 de cazuri, în perioadele 18 februarie – 9 aprilie şi 13-19 mai, de la persoane apte de muncă dar care s-au pensionat fraudulos pe motive de invaliditate.

Tot în acest caz s-a sinucis şi o altă femeie (57 de ani), pe 1 iulie, care a fost găsită spânzurată în apartamentul său din Piteşti. Femeia se pensionase de câţiva ani şi primea 400 de lei lunar.


La sfârşitul lunii iunie s-au spânzurat doi pensionari, soţ şi soţie, din localitatea Bălan, judeţul Harghita.

Cu câteva zile înainte de sinucidere, bărbatul (54 de ani) primise decizia de returnare a 41.000 de lei, suma reprezentând banii necuveniţi încasaţi la pensie.

El reuşise să se pensioneze cu o adeverinţă falsă care atesta că ar fi lucrat mai mulţi ani la o firmă, deşi el nu fusese niciodată angajată acolo.

În scrisoarea de adio lăsată, cei doi spuneau că nu doresc să devină o povară pentru familie.

Vârsta medie de pensionare în România – 57 de ani

Potrivit unei anchete realizate de INS date publicităţii anul trecut mai mult de jumătate din românii cu vârste între 50 şi 69 de ani şi care lucrau sau lucraseră până după împlinirea a 50 de ani beneficiau de un tip sau altul de pensie.

Vârsta medie la data pensionării, calculată pentru persoanele care au făcut obiectul acestei cercetări statistice, a fost de numai 56,9 ani, mult sub cerința legală din prezent de 64,5 ani pentru bărbați și 59,5 ani pentru femei.

Aşadar, mai mult de o cincime din pensionari (21,5%) au beneficiat de o formă de pensionare timpurie – cei pensionaţi anticipat (inclusiv cu plata parţială) şi persoane care acum au pensie pentru limită de vârstă, dar au beneficiat anterior de pensie de invaliditate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: