miercuri

1 mai, 2024

4 iunie, 2016

ali
1963- antrenorul Angelo Dundee îi închide gura lui Cassius Clay la cântarul oficial înaintea meciului cu Doug Jones. Foto: The LIFE Picture Collection

Celebrul pugilist Muhammad Ali a murit vineri seara într-un spital din Phoenix (Arizona), unde fusese spitalizat cu o seară în urmă din cauza unor probleme respiratorii.

Reprezentanţii spitalului au declarat inițial că fostul campion mondial se află într-o stare stabilă, dar vineri starea să de sănătate s-a agravat.

Decesul a fost anunțat vineri de postul de televiziune NBC, care a citat un purtător de cuvânt al familiei- ”După o luptă de 32 de ani împotriva maladiei Parkinson, Muhammad Ali s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani”, a afirmat purtătorul său de cuvânt Bob Gunnell.


Ali va fi înmormântat pe 8 iunie, la Louisville (Kentucky).

Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson şi a fost spitalizat de două ori, în 2014 şi 2015, pentru o pneumonie şi o infecţie urinară.

Muhammad Ali a devenit cunoscut în lumea boxului datorită meciurilor celebre din ring, precum „Rumble în the Jungle” sau „Thrilla în Manila”.

Pe nume Cassius Clay, născut la 17 ianuarie 1942, a obţinut 56 de victorii în 61 de meciuri, din care 37 înainte de limită, devenind primul boxer care a câştigat trei titluri de campion mondial al greilor


Activ din punct de vedere social din dorinţa de a zgudui dominarea „albilor” în America anilor ’60, a refuzat să plece în războiul din Vietnam în 1967 și a dat curaj numeroşilor afro-americani în vremea în care aceştia luptau pentru drepturile de bază.

A trecut la mahomedanism schimbându-și numele în Muhammad Ali.

La 30 de ani de la ultimul său meci, curajul şi evoluţia din ring, dar şi luările de poziţie sau declaraţiile şocante în afara ringului rămân simboluri puternice.

După finalul carierei sportive, Ali s-a implicat în numeroase cauze umanitare, iar în 2005 a primit medalia libertăţii (Medal of Freedom), cea mai înaltă decoraţie posibilă pentru un cetăţean american.

În 1996, în ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtător al torţei olimpice într-un oraş, Atlanta, unde cu 30 de ani în urmă era cetăţean din zona a doua.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: