„Ordinul european de anchetă”, care simplifică procedurile ce trebuie urmate de autoritățile judiciare atunci când solicită probe din alte state membre, a intrat în vigoare luni, anunță Comisia Europeană.
Noul instrument va accelera anchetele penale transfrontaliere.
De exemplu, în cazul unei anchete privind terorismul desfășurate în Franța – dacă autoritățile judiciare franceze urmăresc teroriști care se ascund în Belgia, ele le pot solicita omologilor belgieni să interogheze martori sau să efectueze percheziții în numele lor.
Statele membre sunt obligate să recunoască și să execute cererile care îi sunt adresate de alte țări, tratându-le la fel ca pe cele formulate de autoritățile proprii.
Ordinul european de anchetă permite, în special:
- transferul temporar al persoanelor deținute în vederea obținerii de probe;
- verificarea conturilor bancare și a operațiunilor financiare ale persoanelor suspectate sau acuzate;
- derularea de investigații sub acoperire și interceptarea telecomunicațiilor;
- luarea de măsuri de conservare a probelor.
Avantajele ordinului european de anchetă:
- Creează un instrument unic cu un domeniu larg de aplicare – ordinul va înlocui cadrul legislativ fragmentat care se folosește în prezent pentru obținerea de probe. Ordinul va acoperi întregul proces de strângere a probelor, de la înghețarea până la transferul acestora, pentru toate statele membre participante.
- Stabilește termene-limită stricte pentru colectarea elementelor de probă – statele membre au la dispoziție maximum 30 de zile pentru a decide dacă acceptă o cerere. În caz afirmativ, se prevede un termen de 90 de zile pentru derularea investigației solicitate. Orice întârziere va fi raportată țării din UE care a emis ordinul european de anchetă.
- Limitează motivele pentru refuzarea acestor cereri – autoritatea destinatară poate refuza executarea unui ordin european de anchetă doar în anumite circumstanțe, de exemplu dacă cererea este contrară principiilor fundamentale de drept ale țării respective sau dacă aduce prejudicii intereselor în materie de securitate națională.
- Reduce birocrația prin introducerea unui singur formular standard tradus în limba oficială a statului executant, pe care autoritățile îl pot folosi când au nevoie de ajutor pentru obținerea de probe.
- Protejează dreptul fundamental la apărare – autoritățile emitente trebuie să evalueze necesitatea și proporționalitatea măsurii de investigare solicitate. Ordinul european de anchetă trebuie să fie emis sau validat de o autoritate judiciară. Emiterea lui poate fi solicitată de o persoană suspectată sau acuzată ori de avocatul care o reprezintă, în conformitate cu dreptul la apărare și cu procedurile penale naționale. Statele membre trebuie să garanteze că persoanele vizate de ordinul european de anchetă au la dispoziție căi de atac echivalente celor disponibile în cauze interne și să le informeze pe persoanele respective în legătură cu aceste posibilități.