joi

25 aprilie, 2024

2 iunie, 2020

Negociatorii șefi ai Marii Britanii și UE

Marea Britanie a parcurs aproape jumătate din perioada de tranziție și în această lună dilema ar putea fi rezolvată: va exista sau nu un acord care să guverneze relațiile viitoare UE-Marea Britanie.

Între 2 și 5 iunie se organizează a patra rundă de negocieri bilaterale. La final, părțile au planificat o analiză pentru a înțelege dacă mai este suficient timp pentru a încheia un acord, care să fie până la 31 decembrie 2020 ratificat de Parlamentul European, de toate parlamentele naționale și regionale și în Consiliu.

Dacă această analiză va arăta că negocierile nu se vor putea finaliza în timp util, Marea Britanie va ieși la 1 ianuarie din Piața Unică Europeană, relațiile comerciale urmând să fie guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.


Marile blocaje din negocierile UE-Marea Britanie sunt în acest moment următoarele:

Marea Britanie vrea să încheie un acord comercial similar altora încheiate de UE, cel mai recent fiind cel cu Canada, în care părțile au convenit principiul ”zero tarife, zero cote”.

Marea Britanie respinge solicitările UE

  • de a păstra neschimbate regulile de acces ale navelor de pescuit europene în apele Marii Britanii
  • de a respecta standardele europene de mediu și ale pieței forței de muncă
  • de a respecta, acum și în viitor, legislația UE în materia ajutorului de stat

UE afirmă că fără aceste înțelegeri nu poate semna un acord comercial cu Marea Britanie. Niciuna dintre părți nu acceptă un compromis.


Pe de-o parte, Marea Britanie consideră că, prin această poziționare, UE nu recunoaște Regatul drept națiune suverană și cu drepturi egale cu Uniunea. Pe de altă parte, UE se teme că, dând libertate Regatului să joace după reguli proprii, Marea Britanie și-ar putea asigura poziții economice privilegiate.

Mesajele transmise în ultima perioadă de către echipa europeană de negocieri par să indice că Bruxelles devine conștient de faptul că fereastra de oportunitate pentru încheierea unui acord se închide alarmant. Comisia Europeană a stabilit un termen-limită optim pentru încheierea acordului în octombrie.

Negocierile se desfășoară foarte greu și din cauza sistemului online de discuții. Acest obstacol ar putea fi ridicat începând cu luna iulie. Comisia Europeană spera ca Marea Britanie să solicite prelungirea perioadei de tranziție, însă guvernul de la Londra a refuzat această variantă.

Teoretic, acordul ar putea fi retaificat rapid, dar procesul similar de ratificare a acordului cu Canada a demonstrat cum un parlament regional poate să deraieze un parcurs ce poate părea implacabil odată ce există o înțelegere la nivel european.

În 2016, procesul de ratificare al acordului comercial UE-Canada a fost blocat, timp de mai multe săptămâni, de parlamentul regional valon care avea obiecțiuni față de anumite prevederi ale tratatului. La acel moment a fost nevoie de eforturile conjugate ale guvernelor centrale ale Belgiei și Germaniei și de modificări ale documentelor acceptate atât de către Comisia Europeană cât și de guvernul Canadei pentru a convinge Valonia să ratifice tratatul comercial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: