fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

A început o sesiune legislativă grea: 4 legi majore care să fie elaborate și votate în câteva luni

de Mihai Pavelescu 4.2.2013

În sesiunea începută luni, Legislativul are de elaborat și de analizat 4 proiecte majore de lege pe care actuala Putere încearcă să le adopte anul acesta, ceea ce face din următoarele luni una din cele mai grele legislaturi din ultimii ani.

Înainte de anul electoral 2014, USL se vede obligată să accelereze procesul de adoptare a marilor legi în anul 2013, pe lângă stringența de-a adopta legi controversate la începutul mandatului, adică la distanță de anii electorali :

1. Revizuirea Constituției

Copreședintele social-democrat al USL, premierul Victor Ponta, și-a propus ca Parlamentul să finalizeze deja în această sesiune parlamentară proiectul de revizuire a Constituției, pentru ca în septembrie sau octombrie populația să fie chemată la referendumul de validare a noii Legi fundamentale.
Câteva din modificările care ar putea apărea în Constituție, potrivit declarațiilor liderilor USL:

  • Premierul și-a exprimat deja intenția ca viitoarea Constituție să prevadă pentru Consiliul Superior al Magistraturii rolul principal în selectarea și numirea procurorului general și a procurorului-șef al DNA.
  • Procurorul general să prezinte anual Parlamentului un raport privind activitatea Parchetului.
  • Un sistem în care membrii Curții Constituționale să fie aleși din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • O altă prevedere dorită de Victor Ponta în Constituție este ca premierul să reprezinte România la Consiliul European, în locul președintelui.
  • În dispută în cadrul USL este trecerea la republica parlamentară. Dacă Victor Ponta s-a exprimat în trecut pentru trecerea de la republica semiprezidențială la cea parlamentară, recent, copreședintele USL Crin Antonescu s-a arătat împotriva sistemului în care șeful statului să fie ales de Legislativ. ”Dacă facem o republică parlamentară, toată puterea, dar toată, se va duce la primul-ministru și abia atunci există riscul concentrării puterii”, a atras atenția Crin Antonescu (Realitatea TV, ianuarie 2013).
  • Președintele să fie obligat să desemneze pentru funcția de prim-ministru o persoană propusă de o majoritate parlamentară rezușltată din negocierile de după alegerile legislative.

2. Regionalizarea

USL vrea o reorganizare administrativ-gteritorială a României prin introducerea de regiuni cu personalitate juridică, dar să se păstreze și actualele județe. Astfel, regionalizarea va trebui prevăzută și în proiectul de revizuire a Constituției.

Potrivit premierului Ponta, regiunile, în număr de opt, ar urma să fie conduse de consilii regionale și de președinți regionali, care însă ar urma să fie numiți prin votul primarilor din regiunile respective, nu prin vot direct de către populație.

De asemenea, viitoarele regiuni ar urma să preia atribuții și de la consiliile județene, și de la Guvern.

E important ca reorganizarea administrativ-teritorială să fie făcută în acest an din necesitatea de-a se crea cât mai rapid structurile care să absoarbă fondurile europene din exercițiul 2014-2020.

3. Legea electorală

Premierul Victor Ponta a afirmat, în 13 decembrie 2012, că actuala lege electorală trebuie schimbată în primăvara anului 2013, pentru a se evita crearea unui număr foarte mare de locuri în parlament, prin redistribuire, așa cum s-a întâmplat în actuala legislatură.

USL va trebui să se decidă asupra uneia dintre variantele de lucru: vot pe listă, uninominal pur sau sistem mixt, cu jumătate dintre parlamentari votați în colegii uninominale şi jumătate pe liste.

Pornind de la legea electorală, ar urma să se prevadă și în proiectul de revizuire a Constituției ca în viitorul parlament Senatul să aibă atribuțiuni de reprezentare a județelor în Legislativ.

Astfel, numărul deputaților ar urma să fie în jur de 300, iar cel al senatorilor de 84 – câte doi pentru fiecare județ și municipiul București.

4. Legea restituirii proprietăților

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, până în luna aprilie 2013 Guvernul își va angaja răspunderea în fața parlamentului pentru adoptarea unei noi legi privind despăgubirea proprietarilor deposedați abuziv, de către, regimul comunist, de terenuri sau clădiri.

Conform premierului Ponta, prin viitoarea lege, statul ar trebui să restituie în natură ceea ce se poate, iar pentru restul proprietăţilor să efectueze plăţi eşalonate, prioritate la plată având moştenitorii direcţi, în detrimentul celor care au cumpărat drepturi litigioase.

Dificultatea acestei legi constă în aceea că despăgubirile pe care statul român ar trebui să le plătească sunt de ordinul miliardelor de euro, iar România nu mai poate ignora, la presiunile europene, această realitate, mai ales că este vorba de drepturi câștigate în justiție – de la instanțele din țară până la CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat Guvernului termen până la finele lunii aprilie pentru a rezolva legislația restituirii proprietăților naționalizate de comuniști.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.2.2013

Lăsați un comentariu


Europa

Papa Francisc se declară “îndurerat” de transformarea Hagiei Sofia în moschee

Iulian Soare

Papa Francisc, anunță Reuters, s-a declarat duminică îndurerat de decizia Turciei de a transforma muzeul Hagia Sofia din Istanbul în moschee. ”Gândurile mele se îndreaptă… Mai mult

Europa

Ungaria a impus noi restricții la graniță: două teste Covid-19 sau 14 zile carantină

Iulian Soare

Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, pentru a preveni răspândirea coronavirus în urma reapariţiei… Mai mult

Europa

Polonia / Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Se așteaptă cea mai ridicată prezență la urne din ultimii 25 de ani

Razvan Diaconu

Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la două săptămâni de la primul tur câştigat de președintele în exerciţiu, Andrzej… Mai mult

Stiri

Lista celor 113 centre acreditate pentru testul Covid-19

Vladimir Ionescu

Ministerul Sănătății a publicat duminică lista centrelor acreditate pentru efectuarea testelor PCR pentru COVID-19, după ce autoritățile din Grecia anunțat că turiștii care intră în… Mai mult

Europa

Spion egiptean infiltrat în echipa Angelei Merkel

Iulian Soare

Angela Merkel ar fi fost spionată chiar din interiorul echipei sale de comunicare. Un bărbat angajat în cadrul departamentului de presă al cancelarului german este cercetat… Mai mult

Stiri

CNAIR a semnat contractul de proiect și studiu de fezabilitate pentru o parte a drumului ”Dobrogea Expres”

Victor Bratu

CNAIR a semnat, vineri, contractul de servicii având ca obiect „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Constanța-Tulcea”. Câștigător al… Mai mult

Stiri

698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore – sâmbătă, 11 iulie, un nou record de la debutul pandemiei

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare strategică. Este cea… Mai mult