miercuri

24 aprilie, 2024

27 decembrie, 2020

Prima persoană vaccinată în România este Mihaela Anghel (foto, 26 de ani), asistent medical, membră a echipei de la Institutul Matei Balș care a tratat, începând din 27 februarie primul pacient diagnosticat în țara noastră ca fiind infectat cu SARS-CoV-2.

Serul, produs de BioNTech-Pfizer, i-a fost administrat duminică dimineața, când a demarat campania națională de imunizare anti-Covid.

Primele 10.000 de doze ajunse în România sunt destinate cadrelor medicale din spitalele aflate în prima linie ce tratează cazurile de Covid-19:

  • Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
  • Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Din această tranșă inițială de 10.000 de doze, doar 3.035 au fost distribuite în cele 10 unități.

Conform explicațiilor oferite de autorități, cele peste 3.000 de doze reprezintă totalul estimativ al raportărilor venite de la aceste unități. O parte din personalul din spitale este în concediu, alții sunt la scurt timp post-infecție cu SARS-Cov2, alții au trecut recent prin această infecție și au decis să mai aștepte până ce se vor vaccina, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Alte peste 3.000 de doze sunt păstrate pentru a le fi inoculate acelorași persoane, la rapelul de peste 21 de zile.

Aceste prime doze au intrat în România, vineri, pe la Vama Nădlac, cu ajutorul unor furgonete frigorifice.


Transportul a fost asigurat de producător, fiind respectate condițile speciale de temperatură (minus 75 de grade Celsius). „În urma unei analize minuțioase, laborioase (…), este modalitatea cea mai sigură de asigurare, de păstrare a temperaturii”, a explicat Gabriel Dină,  corporate affairs manager Pfizer România.

După ce ajunge la destinație, vaccinul este depozitat la o temperatură de 2-8 grade, cel mult cinci zile.  După ce un flacon este scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de șase ore. În fiecare flacon se află cinci doze.

Următoarele tranșe

Tranșa a doua de vaccinuri, de 150.000 de doze, va sosi pe 28 decembrie și nu va mai ajunge la Institutul Cantacuzino din București, ci va pleca direct spre centrele regionale de depozitare.

În prima lună a anului 2021 sunt așteptate 600.000 de doze de vaccin.

În fiecare săptămână, România va primi, pe parcursul anului viitor, 150.000 de doze de vaccin din cantitățile achiziționate de Comisia Europeană de la mai multe companii ce au dezvoltat produse cu șanse ridicate de a se dovedi eficiente și sigure.

În primă fază vor fi imunizate cadrele medicale din prima linie, apoi persoanele din azilurile de bătrăni și restul angajaților implicați în prima linie. Următoarele doze vor ajunge, treptat, la angajații din domeniile considerate esențiale și la restul populației.

Ungaria, Germania și Slovacia au început campania cu o zi mai devreme

Duminică, 27 decembrie, a fost stabilită de UE ca ziua în care statle membre să înceapă, simultan, campaniile naționale de imunizare prin vaccinare.

Ungaria, Germania și Slovacia au lansat operațiunea sâmbătă, la scurt timp după sosirea dozelor.

În Germania, prima care a primit serul a fost o bătrână de 101 ani de la un cămin pentru persoane vârstnice, în timp ce în Slovacia vaccinul i-a fost administrat unui membru al comisiei pentru gestionarea pandemiei.

În Ungaria, serul Pfizer/BioNTech a ajuns la mai multe cadre medicale.  Totul face parte dintr-un plan stabilit deja, au anunțat oficialii maghiari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: