Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii împotriva risipei alimentare, prevederile acesteia urmând să intre în vigoare la șase luni după publicarea în Monitorul Oficial.
Comercianții din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia câteva măsuri pentru a nu mai ajunge să arunce produse alimentare, în caz contrar riscând amenzi de până la 10.000 de lei pentru practici comerciale neloiale.
Pe de altă parte, reglementarea vizează și funcționarea instituţiilor sau organizaţiilor non-guvernamentale cu rol social, care vor fi implicate în procesul reducerii risipei alimentare.
Principalele prevederi:
- Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea produselor.
- Alimentele aflate aproape de data de expirare trebuie vândute la un preţ redus. Cu trei zile înainte de data expirării produselor cu preţ redus/ ofertelor promoţionale, comercianţii vor fi obligaţi să le sorteze şi să le expună la vânzare, pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor.
- Dacă nu va fi epuizat tot stocul cu preț redus, magazinel sunt obligate să le doneze.
- De transferul prin donare sau sponsorizare vor beneficia anumite entităţi din sectorul agroalimentar, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) (fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni etc.)
Amenzi
Dacă nu respectă legea, firmele vor fi sancționate cu amenzi contravenţionale stabilite în funcție de mărimea operatorului:
- de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microîntreprinderi;
- de la 3.000 la 6.000 de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii;
- de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.