miercuri

1 mai, 2024

13 ianuarie, 2014

Banca Centrală Europeană a lansat noua bancnotă de 10 Euro din seria Europa, cu numărul mare 10 poziționat central și cel mic din stânga jos în culoare verde-smarald. O metodă facilă de verificare a autenticității bancnotelor din noua serie este tocmai cifra scrisa in culoarea verde-smarald, care își va schimba nuanța în albastru închis atunci când se înclină bancnota.

Bancnotele euro sunt folosite de circa 335 milioane de oameni din 18 țări ale UE. Bancnota de 10 euro, prezentată pe 13 ianuarie la Frankfurt, va intra in circulație începând din 23 septembrie 2014. Menționăm că deja a fost lansată în circulație bancnota de 5 euro din noua serie Europa. Noile bancnote vor circula în paralel cu cele din prima serie (o perioadă care nu este cunoscuta încă, dar datele limită de circulație pentru prima serie vor fi anunțate din timp).

Bancnotele euro

La fel ca în cazul primei serii, noile bancnote din seria „Europa” prezintă stiluri arhitecturale care au caracterizat şapte perioade din istoria culturală a Europei, dar nu reproduc imagini ale unor monumente sau poduri reale. Aceste stiluri sunt:


5 EUR: clasic

10 EUR: romanic

20 EUR: gotic

50 EUR: renascentist


100 EUR: baroc şi rococo

200 EUR: arhitectura în oţel şi sticlă a secolului al XIX‑lea

500 EUR: arhitectura secolului al XX‑lea

Reinhold Gerstetter, grafician de bancnote independent stabilit la Berlin, a fost selectat pentru a regândi elementele grafice ale bancnotelor euro.

Pentru fiecare bancnotă vor fi folosite culori dominante, care vor contrasta cu cele ale bancnotelor cu valori nominale adiacente. Fiecare cupiură din a doua serie va avea aceeaşi culoare precum cupiura corespunzătoare din prima serie, şi anume gri pentru bancnota de 5 EUR, roşu pentru bancnota de 10 EUR, albastru pentru bancnota de 20 EUR, portocaliu pentru bancnota de 50 EUR, verde pentru bancnota de 100 EUR, galben-maroniu pentru bancnota de 200 EUR şi violet pentru bancnota de 500 EUR.

Noile bancnote ţin cont, de asemenea, de ţările care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007, după lansarea primei serii. Bancnotele redau:

– denumirea monedei, euro, nu numai cu caractere latine (EURO) şi greceşti (EYPΩ), ci şi cu caractere chirilice (EBPO), ca urmare a aderării Bulgariei la Uniunea Europeană în anul 2007;

– o hartă revizuită a Europei, care include Malta şi Cipru şi

– iniţialele Băncii Centrale Europene în cinci variante lingvistice. Abrevierile sunt prezentate în ordinea protocolară a UE pentru ţări şi limbile oficiale şi corespund următoarelor combinaţii de ţări şi limbi oficiale:

BCE: Belgia (franceză), Spania (spaniolă), Franţa (franceză), Italia (italiană), Luxemburg (franceză), Portugalia (portugheză), România (română)

ECB: Belgia (neerlandeză), Republica Cehă (cehă), Danemarca (daneză), Irlanda (engleză), Letonia (letonă), Lituania (lituaniană), Ţările de Jos (neerlandeză), Slovenia (slovenă), Slovacia (slovacă), Finlanda (suedeză), Suedia (suedeză), Regatul Unit (engleză)

ЕЦБ: Bulgaria (bulgară)

EZB: Germania (germană), Luxemburg (germană), Austria (germană)

EKP: Estonia (estonă), Finlanda (finlandeză)

EKT: Grecia (greacă), Cipru (greacă)

EKB: Ungaria (maghiară)

BĊE: Malta (malteză)

EBC: Polonia (poloneză)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: