Ministerul Sănătății a lansat miercuri Planul Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), primul de acest gen. El conține mai multe programe pentru reducerea mortalității și a incidenței cancerului, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației la risc și creșterea calității vieții bolnavilor de cancer.
Premierul Dacian Cioloș a anunțat miercuri că Planul va fi adoptat prin Hotărâre de guvern în luna iunie.
Ce conține planul:
- noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân și cancerul colorectal
- strategii de îmbunătățire a performanței actualului Program Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin
- pilotarea regională a screening-ului primar HPV (Human Papilloma Virus)
- promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populației în vederea evitării factorilor de risc, a expunerilor la noxe, pentru reducerea riscului global de cancer, precum și prin politici de vaccinare împotriva hepatitei B și a infecțiilor cu virus HPV
Aplicarea măsurilor incluse în Planul Național de Control al Cancerului se va realiza conform unor strategii pe termen scurt, mediu și lung.
„Planul Național de Control al Cancerului documentează strategia comprehensivă a Ministerului Sănătății de control al cancerului, pentru reducerea mortalității și incidenței cancerului în România prin măsuri de profilaxie primară și secundară, pentru îmbunătățirea supraviețuirii și a calității vieții bolnavilor de cancer.
Vizăm realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea și controlul calității tratamentului multimodal, precum și urmărirea în timp atât ambulatorie, cât și la domiciliu, măsuri de reabilitare-reintegrare și alte acțiuni cu caracter social.
De asemenea, dorim realizarea pregătirii profesionale la standarde europene a personalului implicat în managementul afecțiunilor oncologice. Totodată, urmărim dezvoltarea unui plan nou de cercetare la toate nivelurile, centrat pe beneficiul pacienților cu individualizare prognostică și personalizare”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății.
România este ultima țară din UE care introduce un astfel de plan integrat, ce include toate etapele:
- profilaxie primară – educație, dezvoltarea de comportamente sănătoase, precum abandonarea fumatului etc.)
- profilaxie secundară (screening)
- tratament
- cercetare
Planul integrat vizează trei tipuri de cancer: de col uterin, de sân și cel colorectal, și va avea ca obiect întreaga populație, nu doar persoanele cu risc istoric în familie.
Situația actuală:
- Din 2012, România are un sistem de screening pentru cancerul de col uterin, care însă funcționează “mai șchiop”, potrivit expresiei folosite de ministrul Patriciu Achimaș – Cadariu
- Pentru cancerul de sân va fi organizat inițial un proiect pilot în cele trei mari centre – București, Cluj și Iași – cu finanțare europeană
- Pentru cancerul colorectal va fi demarat tot un proiect pilot
Rata deceselor provocate de cancer, peste media europeană
În România, aproximativ 48.300 de decese sunt provocate de cancer, ceea ce duce la o medie peste cea europeană:
Cancerele din România, depistate în stadii avansate
Majoritatea pacienților cu cancer sunt diagnosticați prima dată atunci când se află deja în stadii foarte avansate:
- peste 70% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer de plămâni sunt în stadiu 4
- peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4
În cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritor în stadiul 2 și 3, potrivit unei statistici a GFK România.
Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România: bărbat (70% dintre pacienți cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni), cu o vârsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani.
Profilul pacientei cancer de sân – are în medie 57 de ani.