Economia Chinei a pierdut din nou avânt în noiembrie, pe măsură ce producția din fabrici a încetinit, iar vânzările cu amănuntul au scăzut sub așteptări, marcând cea mai slabă evoluție din ultimele șase luni, pe fondul restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19, transmite Reuters.
Datele sugerează o deteriorare suplimentară a condițiilor economice, pe fondul blocajelor din multe orașe, a crizei sectorului imobiliar și a scăderii cererii globale și în ciuda ridicării unora dintre cele mai dure restricții, ca urmare a protestelor de amploare cu care s-au confruntat autoritățile de la Beijing.
Producția industrială a crescut cu 2,2% în noiembrie față de anul precedent (față de o prognoză de 3,6%), în scădere față de evoluția din octombrie, de 5%, cel mai redus ritm de creștere din mai, reiese din datele Biroului Național de Statistică (BNS).
Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 5,9%, pe fondul evoluțiilor nefavorabile din sectorul serviciilor, cea mai mare contracție lunară din mai.
A doua cea mai mare economie a lumii a avut de suferit de pe urma politicii ”zero-COVID”, controalele stricte de circulație reducând consumul și producția.
China și-a făcut planuri ample de extindere a consumului intern și a investițiilor, a declarat miercuri presa de stat, deoarece factorii de decizie se confruntă cu multiple provocări în urma relaxării bruște a restricțiilor aspre legate de COVID, care se așteaptă să ducă la o creștere a infecțiilor.
Economia Chinei a crescut cu doar 3% în primele trei trimestre ale acestui an și este de așteptat să se mențină în jurul acestei rate în 2022, cu mult sub ținta oficială de „aproximativ 5,5%”.
***