cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare
PARTENERIAT MEDIA

9 iunie, 2023

Cea de-a 5-a ediție a Aspen Energy Summit va avea loc la București pe 15 iunie 2023. Summitul va analiza perspectivele pentru România, regiunea sa, UE și cooperarea transatlantică. Evenimentul va fi transmis live pe canalele Aspen Institute de Facebook și LinkedIn.

Aspen Energy Summit, organizat sub egida Programului de Energie și Sustenabilitate al Institutului Aspen România, a fost creat pentru a explora probleme strategice la intersecția dintre energie, economie, tehnologie, geopolitică și securitate. Începând din 2017, un grup select de lideri internaționali, decidenți naționali, experți în politici publice și reprezentanți ai mediului academic se reunesc anual pentru o discuție deschisă pe teme de importanță națională și transnațională. Aceste discuții au ca scop încurajarea unor noi colaborări și a unei gândiri transdisciplinare. Temele principale ale evenimentului:

  • Principalele oportunități economice legate de Tranziția Verde.
  • Geopolitica și securitatea energetică în contextul războiului din Ucraina.
  • Marile proiecte de infrastructură energetică verde: posibilități de investiții și modalități de finanțare.
  • Cercetare și dezvoltare: către un model bazat pe inovare în sectorul energetic, capabil să alimenteze tranziția ecologică.

Agenda:

10:00-10:05: Observații de deschidere: Florin Pogonaru, Vicepreședinte, Institutul Aspen România (confirmat)


10:05-10:15: Discursuri principale: Virgil Popescu, Ministrul Energiei, Guvernul României (confirmat)

10:15-11:00: Energia în geopolitică și geoeconomie – Impactul războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a adus un consens puternic în Europa cu privire la necesitatea de a se decupla de gazul rusesc – iar UE a luat măsuri concrete în această direcție prin diversificarea aprovizionării și un nou impuls către energia verde. Cum va continua energia să influențeze geopolitica și geoeconomia viitorului, cum vor arăta prețurile și oferta de energie în următoarele luni și cum va afecta războiul actual din Ucraina tendințele existente în sectorul energetic?

  • Tatiana Iosiper, trimis special pentru diplomație în domeniul energiei și al climei, Ministerul Afacerilor Externe al României (confirmat)
  • Tudor Constantinescu, Consilier principal, Director General pentru Energie în cadrul Comisiei Europene (confirmat online)
  • Răzvan Nicolescu, membru al Consiliului de conducere, Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT) (confirmat)
  • Reprezentantul Agenției Internaționale pentru Energie (tbc)

Moderator: Cristian Pîrvulescu, director, Programul Aspen Energie și Sustenabilitate (confirmat)


11:00-11:45: Infrastructura energetică verde și finanțarea proiectelor mari de infrastructură

Atât Green Deal, cât și războiul din Ucraina oferă un impuls puternic pentru dezvoltarea de proiecte mari de infrastructură energetică – atât la nivel transfrontalier, cât și intern. Care sunt prioritățile pentru Europa, regiune și România și care sunt oportunitățile de finanțare disponibile pentru proiectele care contribuie la securitatea aprovizionării cu energie și la decarbonizarea economiilor europene?

  • Costel Neculai Dunava, președinte, Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Camera Deputaților din România (tbc)
  • Joe Philipsz, director al Fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, Amber Infrastructure Group Ltd (confirmat)
  • Alexandru-Aurelian Chiriță, director general, Electrica (confirmat)
  • Bogdan Belciu, Partener și co-fondator, Valorem Management Consulting(confirmat)

Moderator: Ana-Maria Cătăuță, Membru, Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților, Parlamentul României, Aspen Fellow (confirmat)

12:15-13:00: Combustibili de tranziție pentru o economie sustenabilă

Decarbonizarea este o prioritate strategică în întreaga lume, UE urmărind să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Cu toate acestea, o tranziție rapidă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon este imposibilă, ceea ce sugerează un rol-cheie pentru combustibilii de tranziție, care înlocuiesc combustibilii fosili cu conținut mai ridicat de dioxid de carbon (de exemplu, cărbunele și petrolul). Care este rolul gazului natural și al hidrogenului în mixul energetic al viitorului apropiat și care este viitorul energiei nucleare?

  • Francesco La Camera, director general, Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) (confirmat online)
  • Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru România și Ungaria, Banca Mondială (confirmat)
  • Livia Stan, director pentru afaceri publice și fonduri UE, E.ON (confirmat)
  • Alexandru Maximescu, vicepreședinte, Regulatory & Corporate Public Affairs, OMV Petrom (confirmat)

Moderator: Robert Lupițu, redactor șef, Calea Europeană (confirmat)

13:00-13:45: Securitatea energetică, lanțurile de aprovizionare și autonomia strategică a UE

Pandemia și războiul din Ucraina au arătat clar că UE trebuie să facă mai mult în ceea ce privește securitatea și independența sa energetică, iar tranziția energetică în curs de desfășurare oferă o mare oportunitate în acest sens. Cum va realiza UE autonomia strategică în domeniul energiei, având în vedere opiniile adesea divergente ale statelor membre? De asemenea, având în vedere că tranziția energetică depinde de lanțurile de aprovizionare cu tehnologii energetice curate, ce măsuri poate lua UE pentru a deveni un actor-cheie în acest domeniu, pentru a nu înlocui dependența de gazul rusesc cu dependența de tehnologiile ecologice chinezești? Care este efectul legii americane de reducere a inflației asupra autonomiei strategice a UE?

  • Cristian-Silviu Bușoi, președinte – Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), Parlamentul European (confirmat)
  • George Sergiu Niculescu, Președinte, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) (confirmat)
  • Marius Lungu, Direcția Generală pentru Grupul operativ pentru redresare și reziliență, Comisia Europeană (confirmat)

Despre programul Aspen Energy & Sustainability:

Programul Aspen Energie și Sustenabilitate este o platformă de dialog a Institutului Aspen România, axată pe modalități de colaborare pentru promovarea sustenabilității într-un sector energetic bazat pe tehnologie. Bazat pe Metoda Aspen, Programul facilitează un proces de reflecție transparent, responsabil și nepartizan, între decidenții publici, părțile interesate din mediul privat și reprezentanți ai sectorului neguvernamental și academic. Programul dezbate politici în domenii precum sustenabilitatea în sectorul energetic, finanțarea tranziției verzi și oportunitățile de investiții, implementarea de către România a obiectivelor Green Deal și efectul său asupra industriei românești, inovarea în sectorul energetic sau securitatea energetică într-un context geostrategic.

***

CursDeGuvernare este partener media al evenimentului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: