BCE a început achiziţionarea de bonduri guvernamentale germane, italiene, dar şi belgiene şi franceze, susţin surse apropiate tranzacţiei, citate de Bloomberg.
Banca Centrală Europeană a început luni relaxarea cantitativă, o mişcare aşteptată cu interes de pieţe, mişcare care are drept scop să dea un impuls economiei europene.
Instituţia financiară europeană nu comentează oficial şi nu precizează ce active a achiziţionat din piaţă, precizează Bloomberg.
În schimb, pieţele au reacţionat: randamentul bondurilor germane cu scadenţă la 10 ani a scăzut cu 5 puncte de bază sau 0,05 puncte procentuale, la 0,35% la ora 11.51 (ora Bucureştiului) şi se apropiau de nivelul minim de 0,283% din 26 februarie.
(Citiți și: ”Soluția BCE de relaxare cantitativă – partea goală a paharului: Lunga listă a scepticilor privind efectele QE în eurozonă”)
Randamentul la 10 ani al obligaţiunilor de stat italiene a scăzut cu 3 puncte de bază, la 1,29%, în timp ce acela al bondurilor belgiene a scăzut 6 puncte de bază, la 0,57%. Cam acelaşi randament îl au şi obligaţiunile franceze, 0,64%, în urma unei scăderi cu 6 puncte de bază.
Speculaţiile despre impactul relaxării cantitate a dominat piaţa bondurilor zonei euro încă de când a fost anunţat programul, în luna martie.
Unii deţinători de bonduri guvernamentale au dar semnale că nu sunt dispuşi să vândă, ceea ce a suscitat temeri că BCE nu ar avea ce active să cumpere de pe piaţă.
(Citiți și: ”Decizia istorică a BCE de relaxare cantitativă: Explicația și efectele pompării în piață a 1.100 de miliarde în mai puțin de 2 ani”)
„Achiziţiile de obligaţiuni au efectul aşteptat, piaţa este foarte optimistă. Aşteptăm ca randamentele să scadă puternic”, a declarat Michael Leister, analist la Commerzbank în Frankfurt – potrivit Bloomberg.
În aşteptarea lansării programului BCE în valoare totală de 1.100 miliarde de euro, randamentele obligaţiunilor statelor din zona euro au atins deja minime record.