Elon Musk, cel mai bogat om din lume și susținător înflăcărat al lui Donald Trump, a participat la convorbirea telefonică purtată miercuri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi președintele ales al SUA, relatează presa internațională.
„Pot să confirm asta”, a indicat acest responsabil, sub rezerva anonimatului, întrebat despre o informaţie apărută în publicaţia americană Axios.
O altă sursă ucraineană de rang înalt a afirmat pentru AFP că Donald Trump „i-a dat telefonul” lui Elon Musk, care a avut o „scurtă” convorbire cu Zelenski.
„Trump i-a dat telefonul, ei erau se pare împreună acolo. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit pentru Starlinks (sistemele de legătură satelit furnizate de Elon Musk Ucrainei)”, a spus sursa AFP, citată de Agerpres.
„Au vorbit puţin. Dar conversaţia principală a fost, bineînţeles, cu Trump”, a adăugat sursa citată.
Tot potrivit sursei respective, Donald Trump şi Volodimir Zelenski „nu au discutat cu adevărat despre ceva substanţial, a fost o conversaţie pentru a se saluta”.
Preşedintele ucrainean a calificat conversația drept „excelentă”.
Convorbirea lui Zelenski cu Trump a fost, se pare, liniştitoare pentru preşedintele Ucrainei. Trump i-a spus lui Zelenski că va continua să sprijine Ucraina, deşi nu a intrat în detalii, potrivit Axios. Într-o declaraţie, Zelenski a spus că l-a lăudat pe Trump şi echipa sa pentru campania lor de succes.
„Am convenit să menţinem un dialog strâns şi să avansăm cooperarea noastră”, a scris el pe X. „Un leadership puternic şi neclintit al SUA este vital pentru lume şi pentru o pace justă”.
Elon Musk, susținător al lui Donald Trump
Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX, a jucat un rol inedit în campania lui Donald Trump, cheltuind peste 110 milioane de dolari din averea sa pentru a-l face să fie ales.
El a organizat de asemenea o serie de mitinguri de campanie în favoarea candidaturii republicanului în statul foarte disputat Pennsylvania.
Miliardarul ar urma să i se alăture viitoare administraţii a lui Donald Trump, dar contururile precise ale rolului său nu au fost dezvăluite.
Foarte critic faţă de miliardele de dolari deblocate pentru Ucraina, Trump a promis să rezolve acest conflict chiar înainte de a depune jurământul, fără însă a explica vreodată cum.
Musk și-a exprimat public poziția față de un plan de pace în Ucraina
Cuvintele şi acţiunile lui Musk au fost uneori ambivalente în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. Potrivit unei biografii realizate de Walter Isaacson, Musk a refuzat ulterior să activeze sateliţii deasupra Crimeei ca răspuns la o solicitare de urgenţă din partea Ucrainei. Musk a declarat că refuzul a fost pentru a evita să facă SpaceX, compania mamă a Starlink, „complice la un act major de război şi de escaladare a conflictului”.
Musk a postat, de asemenea, pe Twitter ceea ce a prezentat ca fiind un plan de pace, dar ceea ce experţii au descris ca fiind puncte de discuţie pro-Kremlin. Zelenskyy a răspuns postând un sondaj pe X în care îi întreba pe urmăritorii săi care Musk le place mai mult, cel care sprijină Rusia sau Ucraina.
Recent, Wall Street Journal a raportat că Musk a fost în contact regulat cu Vladimir Putin din 2022. Nu este clar ce au discutat cei doi, dar Starlink a fost un subiect de conversaţie în cel puţin un caz, potrivit Journal, iar Putin i-a cerut lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping, scrie News.ro.
(Citește și: Acţiunile Trump Media au crescut cu peste 35% după atentat, Elon Musk promite donații fabuloase pentru campania lui Trump)
****