Acțiunile companiilor de energie regenerabilă cotate la bursă, au scăpat de un val de retragere al investitorilor, însă se confruntă cu un grad ridicat de incertitudini extinse, ceea ce face ca doar acțiunile considerate cu potențial ridicat de creștere în urma reducerii ratelor dobânzilor ar impulsiona aportul de capital.
Sectorul companiilor „verzi” a atins valori de dimensiunea unei bule în perioada 2020 – 2021, pe măsură ce mari fonduri de investiții au mizat pe acțiunile lor, atrase de scăderea costurilor de dezvoltare ale noilor tehnologii.
De atunci, trendul s-a inversat din cauza unor factori precum concurența făcută de companiile chinezești, revenirea pe profit a companiilor energetice convenționale și probleme legate de perturbarea lanțurilor de aprovizionare, dificultăți la conectarea la rețea și probleme de planificare.
Retragerea subvențiilor distruge energia „verde”
În Statele Unite, Actul de Reducere a Inflației (IRA) promovat de administrația democrată a lui Joe Biden s-a dovedit a fi un stimulent pentru investițiile în industria energiilor regenerabile, inclusiv în unele state conduse de republicani, ceea ce îi face pe unii dintre analiști să considere că dezvoltarea acestora va continua.
De cealaltă parte posibila reîntoarcere a președintelui republican Donald Trump la Casa Albă va direcționa fluxul de capital către exploatarea hidrocarburilor, deaorece va înlătura piedicile din calea dezvoltării de noi câmpuri petroliere. Ei consideră că ar ar fi necesară victoria democratei Kamala Harris pentru a restabili încrederea în subvenționarea producerii de energie din surse regenerabile.
Boom-ul din 2020-21 nu se mai întoarce
Dar chiar și cu Kamala Harris la Casa Albă efectele nu vor mai fi de amploarea boom-ului din 2020 – 21, spun analiștii.
„Dobânzile scad, dar doar acest lucru nu rezolvă problemele generate de concurență sau creșterea cererii din partea consumatorilor finali, care se menține, dar la un nivel mult mai jos decât înainte”, a declrat pentru Reuters, Will McIntosch-Whyte, directorul fondului Rathbones Asset Management din UK, și care este axat în investiții în tehnologii „verzi” și clasice.
Fondurile specializate în energii alternative suferă ieșiri nete de capital de peste 17 luni consecutive, cea mai lungă serie de pierderi de după spetembrie 2019. Până în prezent, în 2024, investitorii au retras peste 11 miliarde dolari, ceea ce redus activele fondurilor „verzi” la 54,2 miliarde dolari. În 2021, în plin boom acologist, intrările nete depășeau 29 miliarde dolari.
***