28 octombrie, 2024

Henna Virkkunen (foto), comisarul nominalizat pentru Tehnologie și Securitate al UE, dorește ca blocul comunitar să își reducă dependența de tehnologia chineză. Lupta ar trebui să înceapă cu propria țară, scrie Politico, publicație ce analizează relațiile Finlandei cu China în domenii sensibile.

Virkkunen este propusă ca vicepreședintele executiv pentru suveranitatea tehnologică (Tech-Suveranity), securitate și democrație. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru portofoliul de tehnologii digitale și de frontieră.

Finlandeza desemnată pentru un loc în Colegiul CE cunoaște prea bine tema: țara sa este patria unuia dintre puținele branduri de tehnologie cu adevărat globale de pe continent, Nokia, însă are o rețea 5G ce cuprinde cantități mari de echipamente de la compania chineză Huawei, un rival acerb al Nokia.


Aproximativ 41% din rețelele de telecomunicații din Finlanda sunt compuse din echipamente chinezești de la Huawei, conform cifrelor valabile la nivelul anului 2022 agregate de consultantul în telecomunicații John Strand.

Finlanda, una dintre cele mai laxe reglementări pentru participarea companiilor chineze la dezvoltarea rețelei 5G

Între 2000 și 2023, țara a fost printre primele cinci destinații din Europa pentru investițiile străine directe chineze, după Regatul Unit, Germania, Franța și Țările de Jos, acumulând aproximativ 14,1 miliarde de euro în investiții din China de-a lungul anilor, potrivit unui raport al think tank-urilor Rhodium Group și MERICS.

De asemenea, Finlanda se află pe lista de supraveghere a Comisiei privind ce nu au pus în aplicare în mod corespunzător un plan din 2020 – 5G Security Toolbox, aprobat de toate capitalele UE – pentru a-și reduce dependența de furnizorii chinezi, în vederea atenuării riscurilor de spionaj informatic, sabotaj și lanț de aprovizionare.

Acest lucru ar putea deveni stânjenitor pentru Virkkunen – fost ministru național și membru al Partidului Coaliției Naționale al prim-ministrului Petteri Orpo – care va avea sarcina de a face presiuni asupra capitalelor, inclusiv Helsinki, pentru a respecta politicile UE în materie de securitate tehnologică.


Mandatul lui Virkkunen, stabilit de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, abundă în termeni privind protejarea și securizarea economiei digitale a blocului comunitar în cursa globală pentru supremația tehnologiei.

Europa trebuie să evite „dependențele critice față de furnizori unici și eliminarea riscurilor din lanțul nostru de aprovizionare de la furnizorii cu risc ridicat”, inclusiv prin „aplicarea efectivă a implementării setului de instrumente 5G”, a declarat Virkkunen membrilor Parlamentului European în răspunsurile scrise la întrebări, înainte de audierea programată pentru 12 noiembrie legislativul Uniunii, unde se va decide candidatura sa.

Reglementările finlandeze privind securizarea rețelelor 5G împuternicesc autoritatea națională de reglementare să pună pe lista neagră furnizorii, dacă aceștia „pun în pericol securitatea națională sau apărarea națională”, însă restricțiile se aplică numai părții centrale a rețelei (sistemul central care gestionează datele), nu și rețelei mai largi de stații de bază și antene care preiau semnalele de la telefoane – rețeaua de acces radio (RAN) -, pentru care Huawei este principalul furnizor.

Acest lucru se întâmplă în pofida recomandării ferme a Comisiei către țările membre de a include RAN în măsurile lor de „reducere eficientă a riscurilor”.

Helsinki a ales „una dintre cele mai puțin obligatorii implementări ale setului de instrumente”, a recunoscut Hosuk Lee-Makiyama, directorul think tank-ului ECIPE.

Virkkunen nu se afla în guvern când Helsinki a decis asupra măsurilor sale.

Ponderea investițiilor directe, de 10 ori peste media UE

Legăturile comerciale puternice dintre Finlanda și China pun, de asemenea, Helsinki într-o situație dificilă atunci când vine vorba de restricționarea furnizării de tehnologie.

„Valoarea totală a afacerilor în China pentru companiile finlandeze este estimată la peste 20 de miliarde de euro pe an”, se arată într-un raport din 2023 al Ministerului finlandez al Afacerilor Externe, care a etichetat China drept „unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai noștri”.

„Investițiile chineze joacă cel mai mare rol în Finlanda în comparație cu orice altă țară din UE, cu 8 % din stocul de investiții străine directe deținute de China, ceea ce este de zece ori mai mare decât media UE”, a declarat Lee-Makiyama, referindu-se la un studiu realizat de grupul său de cercetare.

Cota Nokia în China, scădere drastică

De cealaltă, lucrurile nu au arătat bine pentru Nokia în ultimii ani. Cota liderului tehnologic finlandez din vânzările de stații de bază și antene în China – cea mai mare piață la nivel global – s-a redus la 0,9% în 2023, de la 6,2% în 2019, potrivit cifrelor confidențiale din industrie, la care a avut acces Politico.

Potrivit lui Strand, „Finlanda a sperat că, dacă au fost blânzi cu Huawei, chinezii vor arunca niște firimituri companiei Nokia”. Realitatea a fost însă alta.

Guvernele din întreaga lume au ridicat bariere în calea utilizării echipamentelor 5G chinezești – stimulate de o campanie diplomatică atât din partea Washingtonului, D.C., cât și a capitalelor europene.

În pofida acestei presiuni, care ar avantaja rivalii Huawei, Nokia și suedezii de la Ericsson, compania cu sediul în Shenzhen își păstrează confortabil poziția de furnizor de top, cu aproximativ 31% din cota de piață a veniturilor la nivel global, conform celor mai recente cifre proprii ale firmei de cercetare Omdia din Londra, urmată de europenele Ericsson (24%) și Nokia (20%).

Virkkunen s-a întâlnit personal cu directorul general al Nokia, Pekka Lundmark, la sfârșitul lunii august, când numele ei a început să circule pentru portofoliul tehnologic. Echipa sa a declarat pentru POLITICO că a făcut parte din „întâlnirile sale obișnuite cu întreprinderile din circumscripția sa electorală”, în timp ce Nokia a declarat că discuția a fost despre „competitivitatea europeană”.

(Citește și: Germania va interzice folosirea în rețelele 5G a componentelor produse de Huawei şi ZTE)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: