În acest ghid vom detalia ce este pensia de urmaș, cine sunt persoanele care au dreptul la o astfel de pensie și care este cuantumul acesteia.
Cine are dreptul să primească pensie de urmaș – copiii
În România, au dreptul la pensie de urmaș doar copiii și soțul supraviețuitor, în caz de deces al pensionarului sau al persoanei care îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Conform Legii nr. 360 / 2023 privind sistemul public de pensii, copiii au dreptul la pensie de urmaș:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidității, de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la litera a) sau b).
Ce este pensia de urmaș și cine are dreptul la ea – soțul supraviețuitor
În ceea ce-l privește pe soţul supravieţuitor, acesta are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.
În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Pensie de urmaș în caz de invaliditate
Soțul supraviețuitor care nu a împlinit vârsta standard de pensionare are dreptul la pensie de urmaș pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an și dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Soțul supraviețuitor care nu a împlinit vârsta standard de pensionare are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile menționate mai sus beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Ce este pensia de urmaș – cazul soțului supraviețuitor ce are copii în îngrijire
Soțul supraviețuitor care are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Cât este pensia de urmaș și cum se stabilește
Pensia de urmaș se stabilește prin raportare la:
- pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat;
- pensia de invaliditate de gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, inclusiv în situațiile în care acesta beneficia de pensie de invaliditate gradul II sau III sau pensie anticipată.
Ce este pensia de urmaș și cum se calculează
Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmaș;
b) 75% – pentru 2 urmași;
c) 100% – pentru 3 sau mai mulți urmași.
Excepție face pensia de urmaș în cazul orfanilor de ambii părinți, în acest caz cuantumul ei stabilindu-se prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș, calculate după fiecare părinte.
Copiii și soțul supraviețuitor care au dreptul la o pensie proprie și îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după susținătorul decedat, pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Cum se calculează pensia de urmaș – exemple
Înțelegem mai bine ce este pensia de urmaș din câteva exemple. De pildă, dacă un pensionar avea la momentul încetării din viață o pensie de 6.000 de lei, și a fost căsătorit cu soțul supraviețuitor mai mult de 15 ani, atunci acesta din urmă are dreptul la o pensie de urmaș de 3.000 de lei (50% din pensia defunctului). Dacă soțul supraviețuitor avea și el pensie, dar mai mică de 3.000 de lei, el poate renunța la ea și poate alege să primească pensia de urmaș, mai avantoajoasă.
În cazul în care cei 2 au fost căsătoriți mai puțin, ca de exemplu 12 ani, soțul supraviețuitor va avea dreptul la o pensie mai mică. În loc să primească 50%, el va primi o pensie redusă cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. În exemplul nostru, el va primi o pensie redusă cu 18% întrucât cei 2 au fost căsătoriți cu 3 ani mai puțin decât pragul minim stabilit de lege. În concluzie, soțul supraviețuitor va primi o pensie egală cu 32% din cea a defunctului: 1.920 de lei în acest caz.
Dacă cei 2 au fost căsătoriți mai puțin de 10 ani, soțul supraviețuitor nu are dreptul la pensie de urmaș, cu excepția cazurilor în care suferă de invaliditate de grad I sau II, ori dacă defunctul a încetat din viață în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
Ce este pensia de urmaș – modalități de plată
Drepturile de pensie se plătesc lunar, titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială, se arată într-un ghid realizat de Casa Națională de Pensii Publice.
Plata pensiei se face, în funcţie de opţiunea pensionarului, astfel:
- la domiciliul/reşedinţa pensionarului, respectiv a reprezentantului legal al acestuia, în condiţiile stabilite prin convenţiile încheiate între CNPP şi Poşta Română;
- în cont curent sau în cont de card, în condiţiile stabilite prin convenţiile încheiate între CNPP şi băncile comerciale, precum şi între CNPP şi alte instituţii de credit.
Foto: jhenning / nattanan23 / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este pensia de urmaș vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Ce este pensia privată obligatorie și cine beneficiază de Pilonul 2
Ce este pensia privată facultativă. Exemple de calcul
Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii, inclusiv în IT și construcții
Ce este pilonul 3 de pensii și cât e contribuția. Ghid cu exemple
Ce este pilonul 2 de pensii și cât este contribuția. Ghid cu exemple
Cât este contribuția la pensie. Ghid cu exemple de calcul
Plata CAS venituri din chirii. Ce obligații de plată ai