cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Europenii economisesc, americanii consumă: teama de viitor se citește altfel pe cele două maluri ale Atlanticului

7 octombrie, 2024

Ratele de economisire ale familiilor europene sunt peste cele din perioada pre-pandemică, o divergență clară și persistentă față de consumatorii americani, care contribuie la relansarea economică a Statelor Unite, notează Financial Times.

Ratele de economisire au crescut de ambele părți ale Atlanticului în timpul pandemiei, deoarece consumatorii au fost obligați să rămână acasă.

Însă, în timp ce americanii și-au relansat obiceiurile de consum, europenii au avut dificultăți în a depăși sentimentul de insecuritate economică la care a contribuit și invazia Rusiei în Ucraina.


Rata de economisire a gospodăriilor din zona euro a urcat la 15,7%, maximumul ultimilor trei față, cu mult peste media pre-pandemică de 12,3%, conform datelor publicate de Eurostat vineri.

Consumatorul american a condus trenul economic global

Deși ratele nu sunt direct comparabile (din cauza metodologiilor diferite), tendința semnificativ diferită față de SUA, unde cheltuielile au contribuit la relansarea economică. Rata de economisire personală a fost de 5,2% în al doilea trimestru, sub media de 6,1% pentru perioada 2010-2019.

„Rata de economisire mai scăzută din SUA a ajutat la impulsionarea cheltuielilor de consum, care au fost principalul motor al creșterii economice și un motiv cheie pentru care economia americană a crescut mai repede decât economia europeană,” a spus Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics. „Consumatorul american a condus trenul economic global.”

Produsul intern brut al SUA ar urma să înregistreze un avans de 2,6% în acest an, susținut de cheltuielile puternice ale gospodăriilor, conform celor mai recente proiecții ale OCDE, comparativ cu creșteri de doar 0,7% în zona euro și 1,1% în Regatul Unit.


Într-un semn al expansiunii continue din SUA, economia a adăugat 254.000 de locuri de muncă în septembrie, depășind așteptările analiștilor, conform datelor publicate vineri.

Americanii s-au îmbogățit de pe urma creșterii prețurilor activelor. Europenii nu prea au active

O piață de acțiuni înfloritoare și prețuri ridicate ale proprietăților au ajutat la creșterea averii gospodăriilor din SUA, a mai spus Zandi. În Europa, unde deținerea de acțiuni este mai puțin răspândită, impactul creșterii prețurilor acțiunilor a fost mai mic.

El a adăugat că proprietarii de case din Europa au mai multe ipoteci pe termen scurt, ceea ce îi determină să economisească mai mult în anticiparea unor plăți mai mari ale dobânzilor pentru noi împrumuturi imobiliare, în timp ce mulți proprietari de case din SUA au ipoteci pe termen lung, cu rate ale dobânzilor la niveluri record de scăzute.

„Traiectoria generală a bilanțurilor în SUA a fost mult mai puternică, astfel că gospodăriile americane s-au aflat, fără îndoială, într-o poziție în care s-au simțit mai confortabile să mențină economii relativ scăzute,” a spus Nathan Sheets, economist-șef la banca americană Citi.

„Consumatorul european este foarte, foarte prudent, iar consumatorul american este mult mai confortabil să cheltuie, să cheltuie, să cheltuie.”

Câștigurile din lockdown s-au evaporat

Simon MacAdam, economist la capital Economics, a spus că câștigurile de avere ale gospodăriilor europene în timpul lockdown-urilor cauzate de coronavirus s-au evaporat ulterior. El a observat că gospodăriile europene investesc mai mult în locuințe decât înainte de pandemie, ceea ce, de asemenea, crește cifra de economisire a zonei euro. Salariile mai mari nu au reușit să îmbunătățească încrederea și cheltuielile, au spus analiștii.

O escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea contribui la starea de precauție din Europa, care este mai dependentă decât SUA de resursele energetice din Orientul Mijlociu. Creșterea economică slabă a afectat de asemenea moralul; producția s-a contractat în ultimul trimestru în Germania.

„Europenii economisesc mai mult deoarece rămân nesiguri cu privire la viitor, cu războiul aproape și Germania în dificultate,” a spus Samy Chaar, economist-șef la banca Lombard Odier. „Multe s-au schimbat pentru ei, și nu într-un mod bun.”

Economiștii au avertizat că cifrele de economisire sunt notoriu dificile de estimat, deoarece reprezintă diferența între două numere incerte — venitul și consumul — și sunt adesea supuse revizuirilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: