cursdeguvernare

luni

30 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Numărul românilor care investesc pe bursă sau în fonduri din piața locală de capital s-a dublat în 3 ani

acțiuni piața aero care au crescut în ultimele 6 luni

10 septembrie, 2024

Numărul de investitori la Bursa de Valori București (BVB), precum și numărul de investitori în fonduri deschise (care plasează bani inclusiv în acțiuni) s-a dublat în ultimii trei ani, potrivit administratorilor.

”Dacă ne referim la impactul pe care l-a avut performanța Bursei, dar și performanța colegilor mei (administratorii de fonduri de investiții, n.r.) putem să observăm că suntem la maxime istorice din punct de vedere al activelor și a numărului de investitori. În urmă cu trei ani, numărul de investitori de la Bursa de Valori era de aproximativ o sută de mii și numărul de investitori în fonduri deschise era de aproximativ patru sute de mii, astăzi constatăm că aceste numere aproape s-au dublat. La Bursa de Valori sunt peste 200.000 de investitori și în fonduri sunt peste 700.000”, a declarat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF), marți, în cadrul unui eveniment găzduit de Bursa de Valori București (BVB).


Fondurile deschise locale au înregistrat în luna iulie intrări nete de 660 de milioane de lei (132,6 milioane de euro), fiind vizate fondurile de acțiuni (+286,6 milioane de lei), cele reunite sub categoria “alte fonduri” (+146,1 milioane de lei), cele de obligațiuni și instrumente cu venit fix (+132,9 milioane de lei), cele diversificate (+94,4 milioane de lei), în vreme ce fondurile de randament absolut au înregistrat ieșiri nete (-0,4 milioane de lei), reiese din cele mai recente date ale AAF.

Activele nete ale celor 94 de fonduri deschise locale au crescut în luna iulie cu 3,7%, până la 25,4 miliarde de lei (5,1 miliarde de euro) iar de la începutul anului au crescut cu 24,4%.

Activele nete ale celor 248 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna iulie cu 2,8%, până la nivelul de 47,8 miliarde de lei (9,6 miliarde de euro) iar de la începutul anului au crescut cu 20,2%. Intrările nete ale lunii au totalizat 686 milioane de lei (137,8 milioane de euro).

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: