cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

London School of Economics: Efectele decuplării economiei Germaniei de cea a Chinei

5 septembrie, 2024

O suspendare completă a comerțului UE-China ar face ca Germania să piardă 1,26% din cheltuielile naționale brute (GNE, indicator care se referă la consumul public și privat și la investițiile unui stat) pe an, în timp ce GNE-ul Chinei ar scădea cu 2,05%, potrivit unui studiu realizat recent de un grup de analiști de la FMI, London School of Economics și alte institute de cercetare majore.

GNE este practic PIB-ul unei țări, din care este scăzut exportul net. Directorul Bruegel, Jeromin Zettelmeyer, a comentat miercuri, în cadrul summit-ului anual realizat de institut, că Europa va supraviețui probabil unei decuplări economice de China, dar aceasta va avea consecințe „politice” grave.

Zettelmeyer a precizat că o astfel de decuplare, deși este fezabilă din punct de vedere economic, ar afecta totuși unitatea UE și ar împiedica capacitatea blocului de a coopera cu Beijing pentru a face față provocărilor globale – în special schimbărilor climatice.


Maria Demertzis, economist-șef pentru Europa la Conference Board, a precizat la rândul său că discuțiile despre decuplare sunt „problematice” atât din motive economice, cât și politice.

Principala concluzie a studiului ”Și ce dacă? Efectele unei decuplări dure de China asupra economiei germane” este că o întrerupere totală a relațiilor comerciale cu China ar avea efecte grave, dar nu devastatoare asupra economiei germane.

Pierderea bunăstării pentru Germania ar fi de aproximativ 5% din GNE în primele luni și de aproximativ 4% în primul an, plus costuri suplimentare pe termen scurt datorate efectelor de amplificare asupra ciclului de business. Pe termen mediu și lung, costurile ar scădea la o pierdere anuală de 1-2% din GNE.

”Descoperirile noastre”, susțin cercetătorii, ar justifica lansarea pe o traiectorie graduala de reducere a dependenței d China, ”pentru a evita o decuplare durabilă costisitoare și controversată din punct de vedere politic dictată de evenimente geopolitice”.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: