cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ministrul Rafila cere demisia managerului și a directorului medical de la Spitalul Pantelimon – din cauza neîncrederii în sistem pe care a generat-o cazul morților suspecte

7 august, 2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, solicită public demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală, în contextul noilor evoluții ale anchetei penale privind morțile suspecte de la Secția ATI a acestei unități. Reamintim că ministrul se antepronunțase după apariția acuzațiilor privind moartea unor pacienți prin reducerea dozelor unui medicament vital, spunând că are dubii privind veridicitatea faptelor sesizate.

Solicitarea lui Alexandru Rafila vine la câteva ore după ce procurorii au percheziționat domiciliile a patru cadre medicale implicate în acest caz. cele patru persoane au fost duse la audieri, după încheierea perchezițiilor.

„Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare.


Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătății.

Percheziții și noi audieri în dosar

Procurorii şi poliţiştii au efectuat, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi, inclusiv medici, ai Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon din Bucureşti, în dosarul morții suspecte a 17 pacienţi internaţi la Secția Terapie Intensivă. Patru cadre medicale au fost duse la audieri.

În acest dosar au mai avut loc audieri de martori, iar o asistentă medicală a fost reţinută, câteva ore, pentru mărturie mincinoasă.

Reamintim că a acest caz a fost deschis în luna aprilie, când procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul Sf. Pantelimon, conform căreia, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină (un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale).


Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 – 7 aprilie 2024.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București:

Ca urmare a interesului public manifestat în legătură cu dosarul privind decesele din Secția ATI de la Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București și în continuarea comunicatului din data de 12.04.2024, Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

În dimineața zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiștii din cadrul DGPMB – Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziție domiciliară emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București pentru locuințele unor angajați ai Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii. Pe parcursul anchetei vom reveni cu detalii de interes pentru opinia publică, în măsura în care situația o va impune.

Ce spunea ministrul Rafila în luna aprilie

Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut că numărul morților despre care existau suspiciuni (17 pacienți în patru zile) „este mare, chiar și pentru o astfel de secție” (ATI), dar spunea că are îndoieli referitoare la veridicitatea acestor acuzații, „în primul rând pentru că nu este o acuzație asumată”.

Pe de altă parte, spunea ministrul, sesizarea a fost făcută abia pe 10 aprilie, trei zile după perioada cu decese, ceea ce este la fel de ciudat, în opinia sa. „Sesizarea a fost făcută abia peste trei zile și nu înțeleg de ce a trebuit să aștepte trei zile să dezvăluie aceste fapta care sunt foarte grave, dacă sunt adevărate”, mai susținea ministrul.

(Citește și: Percheziții în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon; autoritățile medicale închiseseră subiectul cu verdictul „nicio neregulă”)

Autoritățile medicale au clasat dosarul cu concluzia: Nicio neregulă

Mai multe anchete au fost efectuate de diferite structuri din interiorul sistemului de sănătate, imediat după apariția dezvăluirilor.

O comisie internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a stabilit că la Secţia ATI nu a fost „nicio abatere profesională”, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente:

„Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate. Se constată situaţii de supraaglomerare a Secţiei ATI şi chiar depăşirea capacităţii pentru asigurarea unor condiţii medicale de foarte bună calitate. Soluţia folosirii paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI nu poate fi decât o soluţie de moment şi de foarte scurtă durată, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgenţă soluţii pentru extinderea spaţiului Secţiei ATI. Se impune luarea de măsuri de urgenţă pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secţia ATI, în mod deosebit a personalului mediu şi auxiliar, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora”, se arăta în concluziile şi recomandările incluse în raportul Comisiei interne, dat publicităţii pe 17 aprilie.

O altă anchetă, a Colegiului Medicilor din București, a concluzionat, de asemenea, că nu a existat nicio abatere de la protocolul de tratament în cazul deceselor din cele cele 4 zile din luna mai când numărul morților a fost mult peste cel obișnuit.

De asemenea, managerul unității, Bogdan Socea, a declarat atunci, după controlul intern, că decesele din intervalul respectiv sunt peste medie, dar nu puteau fi evitate, și că nu există nicio viciere a tratamentului:

“Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă”, spunea Bogdan Socea.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: