sâmbătă

25 mai, 2024

12 aprilie, 2024

Managerul Spitalului Pantelimon din Bucureşti, Bogdan Socea (foto), a declarat, vineri, că, în urma verificărilor preliminare referitoare la situaţia din Secţia Terapie Intensivă (ATI), nu au fost constatate date care să ateste o viciere a tratamentului. De asemenea, a spus acesta, decesele înregistrate în unitatea medicală, inclusiv cele produse în perioada despre care o asistentă de la ATI că s-au redus intenționat dozele unui medicament vital, nu puteau fi evitate.

Conducerea Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Capitală a deschis o anchetă internă după acuzaţiile că 20 de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit, în decurs de patru zile, întrucât unii dintre medici ar fi dispus scăderea dozei de noradrenalină administrată.

Din primele cercetări a rezultat că au murit 17 persoane, în intervalul respectiv.

(Citește și: Moarte suspectă a 20 pacienți din Secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală)


La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, după vizita la Spitalul Pantelimon, că nu există până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile privind decesul unor pacienți de la ATI din cauza tratamentului necorespunzător.

Ambii oficiali au declarat că toate investigațiile deschise continuă pentru a lămuri situația deceselor survenite între 4 şi 7 aprilie.

Declarația managerului Bogdan Socea – Decesele din intervalul respectiv sunt peste medie, dar nu puteau fi evitate

“Conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon colaborează cu comisiile de anchetă în această situaţie care s-a ivit, colaborează cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al ministerului, care este aici în spital şi analizează documentele, cu Colegiul Medicilor care are un reprezentat şi cu comisia internă constituită în spital, comisia de analiză medicală a situaţiei. 


Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă. Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratatăm fiecare bolnav în parte. Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final”, a spus Bogdan Socea, citat de Agerpres.

Alte declarații importante ale managerului Spitalului Sfântul Pantelimon:

  • “Nu vrem să ne antepronunţăm, comisia va elabora raportul final. Familiilor le transmitem condoleanţe, ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate. (…) Analizăm fiecare deces în parte. Nu au fost plângeri până în momentul de faţă”.

  • El a precizat că nu au fost reclamaţii şi sesizări în legătură cu aceste cazuri. “Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”.

  • “Procurorii au cerut o listă de documente printre care sunt şi aceste copii ale foilor de observaţie. (…) Registrul de tratament este trecut şi în fişă, scriptic şi este şi un registru electronic care se transmite către farmacie, în aplicaţia pentru pacienţi. (…)Nu am găsit până în momentul de faţă niciun fel de nereguli”.

Ministrul Sănătății, după vizita la Spitalul Pantelimon: Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile, continuăm investigația

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, după vizita la Spitalul Pantelimon, că nu există până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile și a anunțat că la mijlocul săptămânii viitoare vor fi prezentate concluziile anchetelor desfășurate de Corpul de control și de comisia internă formată din medici ai unității care lucrează în alte secții.

”Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea sta la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi cred că aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se derulează în paralel, ale ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi cea internă de la spital”, a spus ministrul Rafila.

Nu trebuie să existe dubii, întrucât poate fi grav afectată încrederea în sistemul de sănătate, insistă ministrul

”Noi avem ca şi principii adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile atât din partea Corpului de control, al comisiei de la spital. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că pe noi ne interesează siguranţa pacientului, accesul la servicii de sănătate. Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familiile lor dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată şi se întâmplă şi decese”, a arătat Alexandru Rafilla.

Ministrul a menţionat că ”aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile”.

Alexandru Rafila a mai spus că, legat de statistici, s-a făcut o primă analiză, ce va fi utlizată şi la alte spitale, pentru studierea mortalității în spitale.

Ministrul a explicat că mortalitatea medie, în anii 2022 – 2023 şi în primele trei luni din 2024, până în prezent, este undeva la 3,5 cazuri, zilnic, mortalitate care se înregistrează la nivelul spitalului. ”Sunt zile când numărul de decese este mai mare, în alte zile e mai mic”, a mai arătat Rafila.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: