4 septembrie, 2023

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, va discuta marţi cu şefii din Justiţie, amendamentele la Legea pensiilor speciale ce ar trebui să rezolve problemele de constituționalitate a reformei. Potrivit ministrului, magistrații au acceptat creșterea vârstei de pensionare, precum și plafonarea pensiilor la nivelul salariului în plată.

”Problema a fost tranşată şi dânşii au acceptat că pensiile nu au cum să fie mai mari decât salariul în plată”, a spus Alina Gorghiu, într-un interviu acordat B1 Tv.

După ce vor fi convenite amendamentele, acestea vor fi prezentate Bruxelles-ului, urmând ca ulterior să fie trimise Parlamentului. După 2 august, când CCR a declarat parțial neconstituțională legea, coaliția a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a opera modificarea reformei.


Discuția de marți cu șefii Justiției avea loc în Consiliul de organizare strategică, condus de ministrul justiţiei, împreună cu procurorul general, preşedintele CSM, preşedintele ICCJ.

”Este prima discuţie de acest gen şi vă asigur că toate lucrurile care ţin de buna funcţionare a sistemului vor fi puse pe tapet, de genul cum vom ieşi din impasul acesta generat de protest, pentru că justiţia trebuie să fie la finalul zilei un serviciu public de care nu beneficiază doar statul ci şi cetăţeanul român, la mult discutata lege a pensiilor speciale. Suntem în ultima etapă şi amendamentele care vor fi agreate sper eu cu Comisia Europeană vor urma calea Parlamentului, ca să punem odată capăt legii pensiilor speciale şi să intrăm pe făgaşul normal, pe ideea de contributivitate, inclusiv pentru magistraţi”, a spus Alina Gorghiu.

Va fi abordată și criza resursei umane, ,a mai spus ministrul: ”Legislaţia a încurajat ieşirea lor din sistem, câtă vreme pensia este mai mare decât ultimul salariu în plată şi asta este o realitate, atunci evident că magistraţii au preferat să meargă la pensie la 49 de ani. Se schimbă acum. Această discuţie a fost tranşată, se creşte această vârstă de pensionare a magistraţilor ceea ce este un lucru sănătos. (..) Problema a fost tranşată şi dânşii au acceptat că pensiile nu au cum să fie mai mari decât salariul în plată. Această discuţie nu se poartă cu o categorie care are toate drepturilor. Magistratul din România nu mai are dreptul să facă nimic altceva”, a explicat Gorghiu.

Legea pensiilor speciale este neconstituțională în partea referitoare la magistrați, întrucât încalcă principiile independenţei justiţiei şi statului de drept, având în vedere că pensia este „o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept” și trebuie să asigure securitatea financiară, inclusiv prin pensii apropiate de ultimele venituri, se arată în motivarea hotărârii CCR din 2 august ce a declarat parțial neconstituțională legea.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: