Povara datoriilor de la nivel mondial a scăzut atât din cauza inflației, cât și a redresării economice în urma pandemiei, a declarat miercuri directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), potrivit MarketWatch.
Datoria globală ca pondere în PIB a scăzut la 91% de la 99%, a declarat Gita Gopinath, prim-director general adjunct și anterior economist-șef la FMI, la un panel din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Gopinath a precizat că nu recomandă inflația ca o modalitate de a aborda povara datoriilor, despre care a remarcat că este în continuare cu aproximativ 8 puncte procentuale mai mare decât era înainte de pandemie.
Politica fiscală ar trebui să fie în concordanță cu reducerea inflației, prin urmare, nu ar trebui să fie expansionistă. Gopinath a spus că țările ar trebui, de asemenea, să îi protejeze pe cetățenii vulnerabili ca răspuns la costurile energetice și alimentare mai ridicate și ar trebui, de asemenea, să aibă un cadru solid pe termen mediu pentru a reduce datoria.
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie al Comisiei Europene, a spus că echilibrul nu este atât de ușor de implementat. „Criza energetică a schimbat puțin imaginea”, a spus el, punctând că Europa și țările din sud au fost în special afectate. Cu toate că în opinia sa schemele de compensare a impactului scumpirilor ar trebui eliminate treptat, eliminarea acestora prea devreme ar putea duce la exacerbarea presiunilor inflaționiste. O altă provocare este menținerea unui flux constant de investiții publice în zone strategice, a spus el.
Raghuram Rajan, fost economist șef al FMI, a avertizat că cheltuielile de astăzi sunt „foarte nețintite”, Ceea ce contează, spune el, este nivelul ratelor reale ale dobânzilor în viitor. „Ceea ce este clar este că prima de inflație se va adăuga la ratele reale ale dobânzilor pe termen lung”, a conchis economistul.
***