Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri că UE nu își mai poate permite ca deciziile sale să poată fi blocate de un singur stat membru.
„Votul cu majoritate calificată poate duce la rezultate… mai echitabile pentru noi toți. Trebuie să fim capabili să acționăm eficient și rapid”, a declarat Annalena Baerbock, citată de Reuters, în cadrul unei conferințe în capitala Portugaliei, Lisabona.
Ideea ca deciziile europene să nu mai fie luate în mod unanim, ci cu o majoritate calificată a fost readusă în discuție de Germania în contextul blocării de către Ungaria a ajutorului financiar promis Ucrainei de UE sau al impozitului minim pe veniturile multinaționalelor.
Inițial, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost cea care a vorbit prima despre renunțarea la regula unanimității, după ce mai multe state membre au refuzat să aprobe Moldovei și Ucrainei statut de candidat UE.
Regula majorității calificate, de exemplu, ar fi ajutat România și Bulgaria să adere la Schengen. Dar regula majorității calificate ar învinge Germania, un alt exemplu, în lupta sa singulară de a păstra neschimbate regulile fiscale europene.
Tot Germania, împreună cu Austria și Ungaria, a fost cea care a blocat prima listă de sancțiuni la adresa Rusiei, pe care UE se pregătea să o lanseze cu câteva zile înainte de declanșarea războiului din Ucraina.
Potrivit regulilor UE, deciziile de politică externă și cele de fiscalitate trebuie adoptate cu unanimitate.
***