ce este inflația

23 octombrie, 2022

În ultimele luni se vorbește tot mai des în mass-media despre creșterea ratei inflației, însă mulți dintre noi nu știm exact ce este inflația. În acest articol vom răspunde la această întrebare.

Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor cresc ori scad. Inflația se manifestă atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce înseamnă că astăzi poți cumpăra cu un leu mai puțin decât ai putut cumpăra ieri, se arată într-un articol explicativ de pe site-ul Băncii Centrale Europene. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.

Ce este inflația și ce legătură are cu prețurile

La calcularea creșterii medii a prețurilor se alocă o pondere mai mare prețurilor produselor pentru care cheltuim mai mult, cum ar fi electricitatea sau benzina, decât celor ale produselor pentru care cheltuim mai puțin, ca de exemplu orezul sau ciocolata.


Fiecare gospodărie are propriile obiceiuri de consum. De pildă, o familie poate să dețină o mașină electrică (și atunci va consuma curent electric), iar o alta poate să dețină o mașină pe benzină (și atunci va consuma carburant). De asemenea, unele familii au copii, iar în această situație soții vor cheltui bani pe haine pentru copii, jucării sau rechizite.

Ponderea pe care diferite produse și servicii o au în măsurarea inflației este determinată în funcție de media obiceiurilor de consum ale gospodăriilor populației.

Produse folosite pentru calcularea inflației

Pentru a înțelege ce este inflația trebuie să știm că la calcularea inflației sunt luate în considerare toate bunurile și serviciile consumate de gospodării, ca de exemplu:

  • articole de uz zilnic (alimentele, benzina, electricitatea, tutunul);
  • bunuri de folosință îndelungată (îmbrăcămintea, încălțămintea, laptopurile, mașinile de spălat, televizoarele);
  • serviciile (coaforul, mersul la sala de fitness, închirierea de locuințe).

Toate bunurile și serviciile consumate de gospodăriile populației pe parcursul anului sunt reprezentate printr-un „coș” de produse (prețul fiecărui produs din acest coș poate varia în timp). Rata anuală a inflației este dată de prețul coșului integral într-o anumită lună comparat cu prețul acestuia în aceeași lună a anului precedent.

Ce este inflația și cine o calculează în România


În România, inflația se calculează folosind indicele prețurilor de consum (IPC). Institutul Național de Statistică este cel care realizează calculele în fiecare lună.

Indicele anual al prețurilor de consum măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor mărfurilor cumpărate și a tarifelor serviciilor utilizate de către populație în anul curent față de anul precedent (sau alt an ales ca perioadă de referință), se arată pe site-ul Institutului Național de Statistică.

Pentru a calcula rata inflației se iau în calcul prețuri la sute de bunuri și servicii.

Observarea şi înregistrarea preţurilor se realizează în cele 42 de oraşe reşedinţă de judeţ din care au fost selectate 68 de centre de cercetare, în funcţie de numărul de locuitori.

Unităţile în care se înregistrează preţurile/tarifele au fost selectate la nivel local, din centrele de cercetare, în funcţie de volumul desfacerilor de mărfuri şi al prestărilor de servicii. Prețurile colectate lunar sunt prețuri cu amănuntul, inclusiv TVA (deoarece prețurile măsurate sunt cele suportate efectiv de către consumatori).

ce este inflația
Foto: geralt / pixabay.com

Ce este indicele prețurilor de consum

Dintr-un document explicativ al Institutului Național de Statistică înțelegem și mai bine ce este inflația și ce legătură are cu indicele prețurilor de consum.

IPC se calculează pe baza elementelor care intră în consumul direct al populaţiei şi exclude:

– consumul din resurse proprii reprezentând contravaloarea cantităţilor de produse consumate de
populaţie provenite din alte surse decât din cumpărări (din stoc, din producţie proprie, primit în
dar etc.);

– cheltuielile cu caracter de investiţii şi acumulare (cumpărarea de locuinţe, materiale de construcții
utilizate la construirea de noi locuințe sau efectuarea de reparații capitale la locuințele vechi), rate
de asigurare, amenzi, jocuri de noroc, impozite etc.;

– cheltuieli aferente plăţii muncii pentru producţia gospodăriei (arat, semănat, prăşit, îngrijirea
grădinilor şi a livezilor de pomi, a viilor, strângerea recoltelor, cositul fânului, tratamentul medical al animalelor etc.).

– cheltuielile cu dobânda și de credit, referindu-se la ele ca la un cost de finanțare, nu ca
la o cheltuială de consum.

Ce este inflația și ce legătură are cu indicele prețurilor de consum

Indicele anual al prețurilor de consum este determinat ca raport, exprimat procentual, între indicele mediu al prețurilor din anul curent şi indicele mediu al anului precedent (sau alt an ales ca perioadă de referință).

Indicele mediu al prețurilor unui anumit an se determină ca medie aritmetică simplă a indicilor lunari din acel an. Pentru calcularea indicelui lunar se folosește o formulă matematică mai complicată, însă pentru a afla cât este inflația puteți folosi datele de pe site-ul Institutului Național de Statistică.

Aici găsiți indicii prețurilor de consum pentru fiecare an începând cu 1971.

Cum se calculează inflația – exemple

Dacă știți acești indici este foarte simplu că aflați cât este inflația deoarece rata inflației se calculează scăzând 100 din indicele anual al prețurilor de consum.

De exemplu, în anul 2020 indicele prețurilor de consum a fost 102,63, ceea ce înseamnă că în acel an am avut o inflație de 2,6%. În schimb, în 2021 IPC a fost de 105,05. Rezultă că rata inflației a fost aproape dublă față de anul precedent (de circa 5,1%).

În 2022 inflația a crescut și mai mult. Rata anuală a inflației în luna septembrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2021 este de 15,9%.

Ce este inflația și ce rol joacă în actualizarea veniturilor

Calculul indicelui prețurilor de consum și al ratei inflației este foarte important deoarece nivelul veniturilor se actualizează cu rata inflației, atât în mediul privat, cât și la stat. Atunci când rata inflației este ridicată, salariile sau pensiile sunt mărite în consecință.

Formula de actualizare a veniturilor în funcție de rata inflației este următoarea:

Noul venit = (Suma inițială de actualizat * Rata inflației)/100 + Suma inițială de actualizat

De exemplu, cineva care are o pensie de 3.000 de lei va primi, după actualizarea cu rata inflației de 15%, o pensie de 3.450 de lei (adică (3.000 de lei * 15)/100 + 3.000 de lei).

Foto: Tumisu  / geralt / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ce înseamnă recesiune. 3 definiții folosite în UE, SUA și Marea Britanie

Ce este o franciză. 10 lucruri de știut și exemple din România

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: