Vladimir Putin l-a numit pe Serghei Surovikin – un general notoriu pentru faptul că a deschis focul asupra protestatarilor pro-democrație în anii 1990 – ca primul său comandant general pentru războiul din Ucraina.
Numirea lui Serghei Surovikin, scrie The Guardian, poate indica faptul că Moscova înțelege acum că armata sa este în pericol de colaps în Ucraina, forțele Kievului avansând în toate cele patru regiuni pe care Putin pretinde că le-a „anexat”.
Numirea generalului Serghei Surovikin a avut loc în aceeași zi în care Vladimir Putin a primit o lovitură umilitoare după ce o explozie de pe podul Kerci a distrus o porțiune de autostradă în strâmtoarea Kerci și a provocat un incendiu major pe calea ferată.
Serghei Surovikin este un comandant veteran. El a condus expediția militară rusă în Siria în 2017, unde a fost acuzat că a folosit tactici „controversate”, inclusiv bombardarea fără discernământ a localităților în care se aflau luptători antiguvernamentali.
Rușii au bombardat blocuri din Zaporojie
Zeci de persoane au fost ucise sau rănite în bombardamente ce au lovit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică orașul Zaporojie din sud-estul țării, a anunțat duminică statul major al forțelor armate ucrainene, potrivit Reuters.
Un bloc de nouă etaje a fost parțial distrus peste noapte, alte cinci clădiri rezidențiale au fost distruse și multe altele au fost avariate în 12 atacuri cu rachete rusești, a declarat Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporizhzhia.
Orașul se află la aproximativ 125 km de centrala nucleară Zaporojie controlată de Rusia, cea mai mare instalație de acest fel din Europa.
FSB păzește podul lui Putin
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a însărcinat sâmbătă Serviciul Federal de Securitate (FSB) să consolideze măsurile de protecţie a podului din Crimeea. Este prima măsură a Kremlinului după explozia de sâmbătă dimineața, care a avariat parţial această infrastructură de pe strâmtoarea Kerci.
Preşedintele a semnat un decret care conferă FSB ”autoritatea de a organiza şi coordona măsurile de protecţie a transportului prin strâmtoarea Kerci, a reţelei electrice a Federaţiei Ruse către peninsula Crimeea şi a principalului gazoduct dintre Krasnodar şi Crimeea”, se arată în document, conform EFE şi DPA.
Un camion a explodat sâmbătă dimineaţă pe podul din Crimeea provocând un incendiu la şapte rezervoare de combustibil dintr-un tren-cisternă şi avariind parţial infrastructura şi provocând moartea a cel puţin trei persoane. Traficul auto şi feroviar pe pod a fost restabilit parţial.
Explozia este cercetată de Comitetul de Investigaţii al Rusiei, care a deschis o anchetă şi cu privire la proprietarul camionului.
Situația frontului ucrainean
Trupele ucrainene au spart apărarea rusă în regiunea Herson de sud.
În ultimele săptămâni, Ucraina a atacat pozițiile rusești, țintind transportul și instalațiile logistice ale trupelor de ocupație din zonă.
Ucraina a atacat poduri, feriboturi și pontoane, încercând să facă nesustenabile pozițiile rusești de pe partea de vest a râului și, prin urmare, să forțeze o retragere.
În Donețk, forțele ucrainene împing spre est, după ce au luat orașul Liman.
Trupele ucrainene au preluat sâmbătă controlul centrului logistic cheie din Donețk. Rapoartele rusești sugerează că următoarea lor țintă ar putea fi orașul Kreminna. Forțele ruse au încercat să avanseze în Bakhmut, dar rapoartele sugerează că au fost respinse de trupele ucrainene.
Acum atacurile Ucrainei se îndreaptă mai spre est, spre regiunea Lugansk.
Patru regiuni ale Ucrainei, care sunt parțial sau aproape complet ocupate de Rusia, sunt anexate de Federația Rusă.
Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia va folosi „toate forțele și resursele” de care dispune pentru a „elibera” cele patru regiuni.
Zonele din vestul țării, inclusiv Lvov, au fost lovite de atacuri cu rachete, dar nu a existat nicio încercare din partea forțelor ruse de a ocupa teren în vest.
***