Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale, aşa cum cer majoritatea statelor membre, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus Ursula von der Leyen.
Șefa Comisiei Europene a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.
„Vom lucra cu statele membre pentru a reduce preţurile la gaz şi pentru a limita volatilitatea lor, cu scopul de a limita impactul manipulării preţurilor de către Rusia”, a mai spus şefa executivului comunitar, citată de Agerpres.
Ursula von der Leyen a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.
„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat ea în discursul din Parlamentul European.
CE pregătește diverse tipuri de plafonare a prețurilor la gaze
La rândul său, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a anunțat, marți, că UE are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară „flexibilă” impusă preţurilor.
„O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei”, le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos.
Germania s-a opus plafonării prețurilor
Germania, care era ţara cel mai puternic dependentă de gazul rusesc, a respins până acum ideea unei plafonări a preţurilor la importurile de gaz. Însă Berlinul este sub presiunea partenerilor săi europeni de la anunţul de săptămâna trecută privind un plan naţional de 200 de miliarde de euro pentru a-şi proteja economia mai bine împotriva creşterii preţurilor la energie.
Germania este acuzată că merge singură, unii temându-se că Berlinul le va oferi companiilor sale un avantaj în raport cu concurenţii lor din ţările care nu au mijloacele de a finanţa un „scut” atât de puternic împotriva exploziei preţurilor la energie.
(Citiți și: Doi comisari europeni cer emiterea de datorii comune ca răspuns la criza energetică)
„Este primordial să menţinem condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa noastră unică din Uniunea Europeană”, a subliniat Von der Leyen, fără a menţiona totuşi Germania.
„Fără o soluţie europeană, riscăm fragmentarea”, a avertizat șefa Comisiei Europene.
***